Külföld

Kadirov: Csecsen fegyveresek harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában

Csecsen fegyveresek harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában - közölte az interneten szombaton feltett videofelvételen Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, aki felszólította az ukránokat, hogy döntsék meg a kormányukat.

Kadirov: Csecsen fegyveresek harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában
A Csecsen Köztársaság vezetőjének sajtószolgálata által kiadott felvételen Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője katonákkal pózol Groznijban
Fotó: Sputnik via AFP

Kadirov közölte, hogy a csecsen erőknek eddig nem volt veszteségeik. Hozzátette, hogy az oroszok könnyen bevehetnék az ukrajnai nagyvárosokat, köztük Kijevet, de az a feladatuk, hogy kíméljék az emberéleteket.

„Putyin elnök helyes döntést hozott, és minden körülmények között teljesítjük a parancsait” - mondta Kadirov.

Kadirov korábban Szíriában és Georgiában vonultatta fel a fegyvereseit Oroszország oldalán.

Az állami tulajdonban lévő RT orosz televízió rövid - állítása szerint pénteken rögzített - videófelvételt tett közzé, amelyen a csecsen főváros, Groznij főterén a kaukázusi tagköztársaság minden részéből érkezett csecsen fegyveresek ezreit lehet látni, amint készségüket nyilvánítják, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Egyelőre nem tudni, hogy az RT szerint mintegy 12 ezer harcost felvonultatták-e már Ukrajnában. Az RT pénteken azt jelentette:  Putyin parancsára várnak, hogy bevonuljanak.

A Kommerszant című orosz lap internetes oldala szerint Kadirov pénteken kijelentette, hogy a csecsen harcosok az ukrajnai harcok legforróbb pontjain lesznek jelen. A lap szerint Kadirov azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy használja ki az időt, amíg nem lesz belőle exelnök, hívja fel Putyint és kérjen tőle bocsánatot.

A csecsen elnök hivatalos honlapja szerint Kadirov csütörtökön munkalátogatáson találkozott Viktor Zolotovval, az orosz nemzeti gárda igazgatójával. Az elnök az önkéntesek előtt beszédet mondva nem volt hajlandó közölni, hogy a közelmúltban járt-e az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Moszkva két véres háborút vívott a többségében muszlimok lakta Csecsenföldön a Szovjetunió 1991-ben történt felbomlása után, de hatalmas összegeket fektetett a háború utáni újjáépítésbe. Kadirov jelentős autonómiával rendelkezik a Csecsen Köztársaság irányításában.

Kapcsolódó írásaink