Külföld

Kárpátalján is érezhető a háborús helyzet

Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, napról-napra megduplázódó árakról számolnak be azok az Ukrajnából menekülők, akik szombaton érkeztek a lónyai határállomásra Kárpátaljáról.

Kárpátalján is érezhető a háborús helyzet
Záhonyba rengeteg menekült érkezett
Fotó: MH/Purger Tamás

A menekülthelyzet is folyamatosan változik:

 • Egyre többen érkeznek Ukrajna belsejéből
 • Sok ukrán fél elfogadni a segítséget
 • Egyre több ukrán állampolgár menekül Románia felé
 • Csütörtök óta százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba
 • Ukrán tolmácsok jelentkezését várja a rendőrség
 • Szálláshellyel és adománygyűjtéssel segítik magyar városok az ukrajnai menekülteket
 • Záhonyban is halmozódik a segély
  Záhonyban is halmozódik a segély
  Fotó: MH/Purger Tamás

Egy somi nő, aki karon ülő gyerekkel és idősebb lányaival várakozott a határátkelőnél arra, hogy a rokonai továbbszállítsák, elmondta, hogy amíg az orosz hadművelet előtt 18 hrivnya volt egy kilogramm liszt, egy nappal később már 40 hrivnyát kértek érte.

A készpénz eltűnt az automatákból, az élelmiszer az üzletekből, a bankok bezártak és még a számláikat sem tudják befizetni - sorolta.

Sokakat családtagok várnak
Sokakat családtagok várnak
Fotó: MH/Purger Tamás

A haranglábi benzinkút kezelője, aki már átjutott magyar útlevelével Magyarországra, arról számolt be, hogy miközben a támadás előtt, átszámítva napi 30-40 ezer forint volt a forgalmuk, a hadművelet kezdetének napján 1,2 millió forintnyi hrivnyáért adtak el üzemanyagot, és ki is merültek a készletek. Ő szombaton a lónyai átkelőnél várta Magyarországra tartó öccsét, aki már meg is kapta a behívóját. Arról is beszámolt, hogy Papiban, ahol lakik pánik tört ki, miután légiriadó-gyakorlatot tartottak, ám erről nem értesült a lakosság nagy része.

Tolmácsok jelentkezését várja az ukrán-orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez a rendőrség - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton este.

Azokra számítanak, akik jól beszélik az ukrán nyelvet és hajlandóak a menekülőknek nyelvtudásukkal segítséget nyújtani.
Tolmácsokra van szükség Záhonyban, Beregsurányban, Barabásban, Lónyán és Tiszabecsen, valamint a menekülők számára kialakított gyűjtőpontokon, Vásárosnaményban, Tarpán, Aranyosapátiban, Fehérgyarmaton és Mándokon.
Jelentkezni a felsorolt helyeken lehet.

A határátkelőn folyamatosan áramlanak az emberek. Sokan gyalog, nagy batyukkal, a gyerekeiket a karjaikban cipelve jönnek át és a határállomás után az út mellett várják, hogy elvigyék őket.

A lónyai önkormányzat konvojokat szervez az emberek elszállítására és művelődési házban, illetve a reformtus egyház épületében szállásolják el a menekülőket.

Sokan érkeznek vonattal Záhonyba
Sokan érkeznek vonattal Záhonyba
Fotó: MH/Purger Tamás

Mint azt Nagy Ernő, Lónya polgármestere elmondta: az elmúlt napokban 300-400 ember elhelyezéséről kellett gondoskodniuk ideiglenesen. Saját erőből élelmiszert vásároltak, illetve a helyi szociális konyhán főznek a menekülők számára.

Ugyanakkor tevékenyek a segélyszervezetek is: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is a helyszínen vannak. Utóbbi segítségével tábori ágyakat állítottak fel a község tornatermében, a Magyar Vöröskereszt pedig tábori sátrat hozott.

Folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz a helyi élelmiszer- és ruhafelajánlások, sokan pedig segítenek a menekülők szállításában - mondta a polgármester.

Gyerekek is érkeznek Ukranából
Gyerekek is érkeznek Ukranából
Fotó: MH/Purger Tamás

A lónyai határátkelő minden nap este 7 óráig tart nyitva, ám az Ukrajnából menekülő tömegek miatt este 11 óráig meghosszabbították a nyitvatartását. A kialakult helyzet miatt a barabási határátkelő is késő estig tart nyitva, miközben normál körülmények között este 7 órakor bezár.

A barabási határátkelőn is folyamatosan érkeznek a menekülő emberek Ukrajnából. Általában csomagokkal megrakodva, gyalog kelnek át a határon, ahonnan a magyar oldalon várakozó autókkal folytatják az útjukat.
A menekülők arról számolnak be, hogy sokszor 5-6 órát várakoznak az átkelésre a határ ukrán oldalán, miközben az ukrán határőrök nem adnak magyarázatot arra, hogy miért tartják vissza őket.

Búcsú
Búcsú
Fotó: MH/Purger Tamás


 

Egyre többen érkeznek Ukrajna belsejéből

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből.

Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek. Mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök.

A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével.
Az alpolgármester hangsúlyozta: van akiért két óra múlva megjönnek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.

Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is. Ezért nagyon örülnek annak, hogy a segélyszervezetek nem csak élelmiszert küldenek, hanem tisztálkodószereket is, a többi között popsitörlő kendőt.

A helyiek szintén besegítenek adományokkal, illetve például egy budapesti általános iskola is gyűjtött a menekülők ellátására és személyesen hozták el nekik az adományokat - ismertette az alpolgármester.

Sok ukrán fél elfogadni a segítséget

A Magyar Református Szeretetszolgálatnak a magyar-ukrán határon dolgozó aktivistái szerint sok Ukrajnából menekülő fél elfogadni a magyar hatóságok és a szeretetszolgálatok segítségét.

Mint azt Petró Judit a szeretetszolgálat szakmai koordinátora, aki a beregsurányi határátkelőnél segíti a menekülők ellátását, szombaton az MTI-nek elmondta: az a hír terjedt el Ukrajnában, hogy akiről kiderült, hogy elmenekült és elfogadta a külföldi hatóságok segítségét, azokat visszatérésük után börtönbe csukják.

Előfordul, hogy gyermekkocsit toló, vagy a gyermeket karjaikban cipelő anyák szótlanul elmennek a szeretetszolgálat sátra mellett és elfordítják a fejüket, amikor segítséget kínálnak nekik.

Egyébként hullámszerűen érkeznek a menekülők, ami azt jelenti, hogy összegyűjtik és nagyobb csoportokban engedik át őket - magyarázta.

Közlése szerint a szeretetszolgálat Gelénesen állította fel a raktárát. Oda érkeznek folyamatosan az adományok és onnan szállítják tovább az élelmiszert és a menekülők ellátásához szükséges eszközöket a határállomásokra és az önkormányzatokhoz.

Beregsurányban a helyi kastélyépületben rendezett be átmeneti szállást a helyi önkormányzat, illetve szervezik az emberek továbbszállítását.

Unoka Gyuláné, az önkormányzat aktivistája elmondta, hogy táblázatban vezetik a szállás- és fuvarfelajánlásokat. Annyi felajánlást kapnak, hogy az ország bármelyik pontjára el tudják juttatni az Ukrajnából magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz igyekvőket.

A kastélyépületben halmokban áll az élelmiszer, így mindenkit el tudnak látni.

Szálláshellyel és adománygyűjtéssel segítik magyar városok az ukrajnai menekülteket

Sok magyarországi város, egyetem, segélyszervezet, egyházi intézmény segíti az Ukrajnából érkező menekülteket szálláshely-felajánlásokkal és adománygyűjtéssel.

A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte, hogy több intézkedéssel segíti az Ukrajnából érkező menekülteket a Fővárosi Önkormányzat; kétezer ember kaphat szállást és étkezést szinte azonnal.

A fővárosi operatív törzs a főpolgármester vezetésével azt a feladatot adta az intézményeinek és cégeinek, hogy biztosítsanak szállást akár a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban vagy üdülőkben. Továbbá gondoskodjanak a napi háromszori étkezés biztosításáról is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a város honlapján azt írta: a veszprémi önkormányzat pénzgyűjtést indított, a bakonyi megyeszékhely a város költségvetéséből átutalt ötmillió forinttal támogatja a gyűjtést.

Bács-Kiskun megyében a kecskeméti önkormányzat Beregszász javára tartós élelmiszer és meleg takarók felajánlását, illetve az adományok átvételéhez önkéntesek jelentkezését várja - közölte az MTI-vel Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A kiskunhalasi városháza udvarán élelmiszereket és egyéb adományokat várnak, Baja és Kiskunfélegyháza önkormányzata átmeneti lakhatás biztosítását ajánlotta fel Ukrajnából menekülő családoknak, Tatabánya önkormányzata pedig az ukrajnai Tiszapéterfalvának kezdeményezett adomány- és pénzgyűjtést.

Oroszlányban a Bányász Klubban gyűjtenek a határon érkező menekülteknek, a Kárpátalján maradt magyaroknak, Esztergomban a Máltai Szeretetszolgálat irodájában és a művelődési házban várják a felajánlásokat.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy a város készen áll befogadni 200 kárpátaljai magyart a Kistályai úti munkásszállóban. Emellett az önkormányzat együttműködési megállapodást köt a Főegyházmegyei Karitász Központ Egerrel, amelynek keretében a Karitász telephelyein gyűjti a tartós élelmiszereket, jó minőségű

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere az MTI-nek elmondta: Munkács járásnak felajánlották, hogy mintegy 70-80 emberről gondoskodnak a mátrafüredi és sóstói táborban.

Dézsi Csaba András polgármester tájékoztatása szerint a győri önkormányzat kétmillió forintot utal át a Híd Kárpátaljáért program számlájára.

A Szegedi Tudományegyetem 150 kollégiumi férőhelyet ajánlott fel a Szegeden tanuló, Ukrajna területéről származó hallgatóinak és családjuknak.

Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete gyűjtést indított a háború elszenvedőinek támogatására.

A Pécsi Tudományegyetem az MTI érdeklődésére közölte: segítséget ajánlanak az ukrán-magyar kettős állampolgárságú hallgatóinak, szükség esetén szállást biztosítanak az Ukrajnából menekülteknek, és gyűjtést is indítottak.

Debrecen önkormányzata a helyi karitatív testülettel összefogva kezdte meg az elsősorban Kárpátaljáról érkező menekültek ellátását. Az első jelentősebb segélyszállítmányt szombaton indították el a határra - közölte Papp László polgármester jelezve, az önkormányzat szálláshelyeket is tud biztosítani a menekülteknek.

A Debreceni Egyetem 250, jelenleg üres kollégiumi helyet ajánlott fel a menekültek elhelyezésére.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere felajánlotta, hogy menekülő ukrajnai magyaroknak átmeneti lakhatási lehetőséget és ellátást biztosítanak. A városvezető a polgármesteri hivatal udvarára gyűjtést is szervezett, az adományokat pénteken szeretnék eljuttatni a magyar-ukrán határra.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a helyi művelődési házba várja a felajánlásokat, amelyeket Szőlősgyulára juttatnának el.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere pedig megyei gyűjtőközpontot hoz létre a városi kulturális központban.

Szentendre 30 ukrajnai menekült befogadását ajánlotta fel a V8 szabadidőközpontban legfeljebb 30 napra. Ellátásukat a Szentendréért Közalapítvány biztosítaná, amihez bárki hozzájárulhat - tudta meg az MTI.

Csömörön a polgármester elrendelte, hogy az önkormányzati tulajdonú Csömöri Vendégháznak kötelező térítésmentesen fogadnia az ukrajnai menekülteket, az önkormányzat emellett a krízislakás férőhelyeit is a menekülteknek biztosítja. A település weboldala szerint az önkormányzat a Szociális Alapszolgáltatási Központ koordinálásában és a sportcsarnok bevonásával adománygyűjtést is szervez.

Vác Facebook-oldala szerint az önkormányzat az adományok határhoz való eljuttatását segíti, az adományokat a váci művelődési központban vagy a városi sportcsarnokban várják.

Szombathelyen Ungvárnak nyújtanak segítséget, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig adománygyűjtést indított.

Petró László kaposvári református lelkész a Facebook-oldalán azt írta: az adományozóktól tartós élelmiszereket várnak, a szállítmányt kedden indítják útnak az ukrán határhoz közeli településekre, majd onnan Ukrajnába. Felajánlásoknak köszönhetően több százezer forintnyi pénzadomány is összegyűlt, amiből hétfőn további tartós élelmiszereket vásárolnak.

Kaposváron több intézmény játékgyűjtést is szervezett.

Székesfehérvár fideszes polgármestre közösségi oldalán jelezte, hogy készek befogadni Ukrajnából érkező menekülteket, és létrehoznak egy adományszámlát is.

Bálint Istvánné polgármester arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy Bicskén tartós, könnyen fogyasztható élelmiszereket kezdenek el gyűjteni, és pénzadományt is fogadnak. Jelezte: az egyik segélyszervezet tulajdonában lévő egykori menekülttábor alkalmas lenne sokszáz menekült befogadására.

Egyre több ukrán állampolgár menekül Románia felé

Egyre emelkedik a háború elől Románia felé menekülő állampolgárok száma: szombat délig már több mint 31 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta, csaknem 14 ezren azonban már elhagyták az országot, többségük Magyarország felé.

A román határrendészet szombat délután közzétett összesítéséből kiderült, hogy a nap első felében több mint 6600 ukrán állampolgár érkezett Romániába (több mint 2400-an nem közvetlenül, hanem Moldova érintésével). Ez 12 százalékkal haladja meg az előző napi belépő forgalmat. Közülük szombat délig 57-en kértek menedékjogot Romániában. A nap első felében csaknem háromezer ukrán állampolgár hagyta el Romániát.

A román határrendészet arról számolt be, hogy erősítést vezényelt a román-magyar határ legforgalmasabb átkelőire (az Arad megyei Nagylakra, illetve a Szatmár megyei Petére és Csanálosra), ahol szombaton torlódás alakult ki a nyugatra tartó ukrán állampolgárok miatt.

A román katasztrófavédelem (IGSU) a legforgalmasabb bukovinai határátkelő, a Suceava megyei Szeretvásár közelében 30 sátorból álló mobil menekülttábort üzemelt be, egy másikat pedig Máramarosszigeten kezdett felszerelni. Az IGSU 39 mobil táborral rendelkezik. Az összecsukható ágyakkal, hálózsákokkal, áramellátással, klimatizálással és tábori konyhával rendelkező táborok mindegyike legalább 200 menekült elszállásolására alkalmas.

A román külügyminisztérium szombaton bejelentette: hazamenekítette Kijevből a román nagykövetség és Odesszából a román főkonzulátus teljes személyzetét. Az ukrán és moldovai hatóságok segítségével lebonyolított művelet szombat reggel ért véget. Románia csernyivci főkonzulátusa, illetve aknaszlatinai konzulátusa továbbra is teljes személyzettel működik.

Dan Carbunaru kormányszóvivő bejelentése szerint Románia - Nagy- Britanniához, Lengyelországhoz, Bulgáriához és Csehországhoz hasonlóan - helyi idő szerint szombaton 15 órától kezdődően lezárta légterét az Oroszországban bejegyzett légitársaságok gépei előtt.

Csütörtök óta százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak pénteken 50 ezren keltek át a határon - közölte Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes a szombati sajtóértekezletén.

A miniszterhelyettes által közölt adatokat Tomasz Praga tábornok, a lengyel határőrség főparancsnoka azzal egészítette ki, hogy szombat éjféltől hajnali 7 óráig már több mint 20 ezren érkeztek Ukrajnából.
A Medyka lengyel-ukrán határátkelőnél tartott sajtókonferencián Szefernaker, utalva az ukrán oldalon várakozók hosszú sorára, elmondta: megegyeztek az ukrán féllel arról, hogy az összes közös határátkelőhelyen a személygépkocsiknak szánt sávok egy részét a gyalogosok számára nyitják meg.

Ezzel gyorsult a menekültek átjutása az ellenőrzésen, csak szombat hajnali 7 és 9 óra között mintegy 5 ezer ember kelt át így a határon. A gyerekes nők gyorsított eljárásban mehetnek át a határátkelőkön - tette hozzá Szefernaker.

Beszámolt arról is, hogy növekszik azoknak az ukránoknak a száma, akik a határátlépés után igénybe veszik a határhoz közeli községekben létesített kilenc befogadóközpont valamelyikét.

Míg az előző napokban csak kevesen jelentkeztek ott, és egyenesen a Lengyelországban élő rokonaikhoz, ismerőseikhez indultak, jelenleg az érkezők mintegy 10 százalékának nincs konkrét úti célja. Őket a befogadóközpontokból a nyugatabbra fekvő vajdaságokban előkészített szálláshelyekre szállítják - mondta el a miniszterhelyettes.

Szombat reggel megnyíltak az ukrán menekülteknek szánt információs központok a lengyelországi városok pályaudvarain, valamint a varsói repülőtéren is.

Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter a délkelet-lengyelországi Przemyslben tartott szombati sajtóértekezletén bejelentette: a legközelebbi négy hétben az ukrán állampolgárok ingyen vehetik igénybe a PKP InterCity lengyel állami vasúttársaság vonatait.

Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal főnöke pedig tudatta: Przemysl pályaudvarán már készenlétben áll az ukrajnai sérültek szállítására berendezett mentővonat. Ez szükség esetén a lengyel határhoz közeli ukrán városból, Mosztiszkából a varsói nemzeti stadionban a koronavírus-járvány alatt megnyitott, jelenleg erre a célra átalakított kórházba viszi át a pácienseket.

A vonat most a lembergi körzetben összegyűlt menekülteknek szánt humanitárius segélyszállítmányt viszi Mosztiszkába - közölte Dworczyk. Bejelentette: a kelet-lengyelországi Lublin mellett logisztikai központot létesítenek az ukrajnai segélyszállítmányok továbbítása érdekében.

Dworczyk megköszönte a lengyel társadalomban tapasztalt „hatalmas szolidaritási megmozdulást”. Mint mondta, nem találkozott olyan emberrel, aki ne akarna segíteni az ukránoknak. Lengyelországban az utóbbi napokban számos jótékonysági gyűjtés indult Ukrajna és az ukrán menekültek megsegítésére.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter péntek este a Twitteren közölte: már Ukrajnába ért a korábban bejelentett, lengyel lőszereket szállító konvoj.

Kapcsolódó írásaink