Külföld

Ferenc pápa telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

A katolikus egyházfő felvette a kapcsolatot az ukrán elnökkel - erősítette meg a hírt a szentszéki sajtóközpont szombaton.

Ferenc pápa telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel
Ferenc pápa
Fotó: AFP

A telefonbeszélgetést elsőként Ukrajna szentszéki nagykövetsége adta hírül a közösségi oldalán. A diplomáciai képviselet közlése szerint Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Ferenc pápának amiért március 2-ra imanapot hirdetett meg Ukrajna békéjéért.

Objektum doboz

A kapcsolatfelvételt Matteo Bruni, a Szentszék Sajtóirodájának olasz-brit igazgatója megerősítette.

Volodimir Zelenszkij szintén a közösségi oldalán megjelent bejegyzésben hangsúlyozta, hogy "az ukrán nép érzi Őszentsége lelki támogatását".

Ferenc pápa pénteken, majd szombaton is ukrán és orosz nyelven sürgette a fegyverek megállítását.  

Pénteken a pápa személyesen látogatott el Oroszország szentszéki nagykövetségére, amely a Vatikán közelében található. A képviseleten aggodalmát fejezte ki a konfliktus miatt. Azt követően az egyházfő telefonon beszélt Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérsekkel, akitől információkat kért az ukrajnai, elsősorban a Kijevben kialakult helyzetről.

A Vatikán Állam feje és a katolikus anyaszentegyház vezetője köszönetét fejezte ki az ukrajnai görögkatolikus egyháznak, amely "közel áll a néphez, és rendelkezésre bocsátotta a kijevi székesegyház óvóhellyé átalakított földalatti szintjeit" - írta a Vatican News hírportál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom