Külföld

Márki-Zay megerősítette: fegyvert is szállítana Ukrajnába

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnökjelöltje összevissza beszél. Egyik nap küldene fegyvereket és katonákat, másnap már nem.

Márki-Zay megerősítette: fegyvert is szállítana Ukrajnába
A baloldal miniszterelnökjelöltje kiszámíthatatlan viselkedése felelőtlen és veszélyes ilyen érzékeny szituációban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gyurcsány jelöltje egy német lapnak megerősítette: fegyvert is szállítana Ukrajnába, tehát kiderült, hogy megint összevissza beszél. Korábban Márki-Zay azt mondta, hogy Magyarországnak magyar katonákat és fegyvereket kellene küldenie Ukrajnába, ezzel szemben ma már azt követeli, hogy Magyarország függessze fel a Paks II. beruházás engedélyezési eljárását, és utasítsa ki a Nemzetközi Beruházási Bankot Budapestről.

A baloldal nincs tisztában a felelőtlen kijelentéseinek súlyával, hiszen miközben Nyugat-Európában egy nap alatt 50 százalékal emelkedett a gáz ára, ehhez képest Magyarországon a magyar emberek továbbra is a rezsicsökkentett árat fizetik. Azzal, amit tesznek, és amilyen gazdasági intézkedéseket követelnek, belesodorhatják az országot a háborúba, és ennek a magyar családok ihatják meg a levét. 

Gyurcsány jelöltje azt mondta a német Der Tagesspiegelnek:  Néhány héttel ezelőtt még azt mondtam, mi is támogatjuk a békés, közös érdekeken alapuló gazdasági és kulturális együttműködést Oroszországgal. Nos, ez a jelenlegi válsággal megváltozott. Természetesen Magyarországnak, mint NATO- és EU-tagnak, csatlakoznia kell minden Oroszország elleni szankcióhoz. Ez elvi kérdés - még akkor is, ha ez gazdaságilag árt nekünk. A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU e mellett döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk.

Nyilatkozatai alapján háborúba küldené honvédeinket

A baloldal kormányfőjelöltje nem érti, mi a különbség a háborúban való részvétel és a békefenntartó misszió között, nyilatkozatai alapján készséggel támogatná magyar csapatok részvételét egy esetleges háborúban. 

Magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába Márki-Zay Péter – derült ki abból az interjúból, amelyet Gulyás Márton baloldali aktivistának adott nemrég Gyurcsány „kapitánya”, aki ezt megerősítette az ATV Egyenes Beszéd című, kedd esti műsorában is. „Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk” – mondta, majd arra a kérdésre, hogy akár katonákat is küldene-e, közölte: „hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is”.

Kapcsolódó írásaink