Külföld

Újabb szankciók várhatók

Az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések eddig hatástalanok voltak

Az eddigi szankciók egyelőre nem érték el a céljukat, ezért továbbiak bevezetését tervezi az Egyesült Államok. Az orosz elnök szerint képesek biztosítani az ország fejlődését, ugyanakkor nyitottak a párbeszédre. Az ukrán hadsereg pedig tovább készül az invázióra.

Újabb szankciók várhatók
Vlagymir Putyin bízik abban, hogy Oroszország képes ellenállni a nyomásnak
Fotó: AFP/Sputnik/Aleksey Nikolskyi

Az ígéretekkel ellentétben a nyugati hatalmak nem hozták meg legszigorúbb szankciókat Oroszországgal szemben. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter természetesen üdvözölte az Egyesült Államok által bevezetett szankció-kat, és további megszorító intézkedések elrendelését szorgalmazta Oroszországgal szemben.

Ugyanakkor a Blooomberg értesülései szerint az Egyesült Államok az eddigi szankciók bővítését tervezi, ami kiterjedne további orosz pénzintézetekre, magánszemélyekre is.

Antony Blinken bejelentette, hogy mégsem találkozik Svájc-ban orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, ugyanis szerinte a jelenlegi helyzetben annak nincs értelme.

Boris Johnson brit miniszterelnök a brit parlamentben arról beszélt, hogy több száz embert és több tízmilliárd font értékű vagyoneszközt érintenek a brit kormány által Oroszországgal szemben eddig érvénybe léptetett szankciók.

Az Európai Unió tagállamai által elfogadott megszorító intézkedések legkésőbb ma életbe fognak lépni – jelentette ki Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár. A szankciók első csomagja célzott intézkedéseket tartalmaz a döntésben érintett magánszemélyek, valamint orosz vállalatok ellen. Németország az Északi Áramlat–2 földgázvezeték üzembe helyezésének felfüggesztése mellett döntött – emlékeztetett Beaune.

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy Moszkva határozott választ fog adni az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciókra, amelyek arányosak lesznek és az amerikai fél számára érzékenyek.

A feszült ukrán–orosz viszony ellenére Kijevben nincs nyoma pánikhangulatnak, számolt be róla a magyar közmédia kijevi tudósítója, az ukránok igyekeznek nyugodtak és higgadtak maradni. Ugyanakkor az ukrán hadsereg készül, ha az orosz invázió mégis elindulna. Megkezdődött szerdán Ukrajnában a hadműveleti állományhoz tartozó tartalékosok behívása, ez érint minden 18 és 60 év közötti korosztályba tartozó tartalékost, tisztet, altisztet és közállományú katonaként leszereltet is.

Oroszország kész nyílt és becsületes párbeszédre a nemzetközi ügyekben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai beszédében. Putyin elmondta, hogy az állam legfontosabb feladata a védelmi képesség biztosítása marad, kifejtette, hogy az orosz fegyveres erők megbízhatóan szavatolják a nemzetbiztonságot és az ország fejlődését.

Korábban Putyin három feltételt támasztott, amelyek megvalósulása esetén megoldódhat az ukrán konfliktus. Ukrajna ismerje el Oroszország szuverenitását a Krím felett, vonja vissza NATO-csatlakozási szándékát, valamint Ukrajna területe legyen részben demilitarizált övezet.

Röviden

A népeknek szenvedést okozó lépések leállítását sürgette Ferenc pápa a Vatikánban szerdán. Kijelentette, hogy nagy fájdalmat érez, mivel az utóbbi hetek diplomáciai erőfeszítései ellenére egyre aggasztóbb helyzet körvonalazódik az ukrán válsággal kapcsolatban.

Az ukrán fegyveres erők megerősítik légvédelmi rakétarendszereiket, és a nemzetközi repülőterek közelébe légvédelmi ezredeket helyeznek – közölte a Donyecki Népköztársaság Milíciája. Szerintük Ukrajna polgári gépek elleni provokációra készül.

Aleksandar Vucic szerb elnök kijelentette, elítéli, hogy Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista területek függetlenségét, amennyiben cserébe Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elítéli a televízióban a NATO Szerbia elleni 1999-es légitámadásait.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Az ukrán parlament megszavazta a rendkívüli állapot bevezetését

ĀAz elnöki rendelet támogatásáról szóló törvényjavaslatot 335 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban - A szakadárok segítséget kértek Putyintól - Donyecki vezető: Az ukrán csapatoknak el kell hagyniuk a „Donyecki Népköztársaság” területét