Külföld

Óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál már csütörtökön délelőtt. Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt Beregsuránynál - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója csütörtök este. A rendőrség közölte: hosszabbított nyitvatartással üzemel két magyar-ukrán határátkelőhely.

Óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél
Hosszú sorok kígyóznak egy ukrán benzinkútnál
Fotó: Stringer / Sputnik / Sputnik v

A reggeli órák óta legalább négyszázan-ötszázan léphették már át gyalogosan a határszakaszt, sokan a határállomástól néhány száz méterre lévő büfénél gyülekeznek arra várva, hogy a magyar oldalról értük jöjjenek a rokonaik vagy az ismerőseik.

Az emberek többségében két-három fős csoportokban, gurulós bőröndökkel a kezükben és hátizsákkal a hátukon várakoznak - már a határ magyar oldalán - a 41-es főút mellett, néhány száz méternyire a beregsurányi határállomástól.

Hosszabbított nyitvatartással üzemel két magyar-ukrán határátkelőhely - közölte a rendőrség csütörtök este a honlapján.

Már csütörtök este is 23 óráig biztosítják a folyamatos határátlépést a Lónya-Harangláb és Barabás-Kaszony települések közötti közúti határátkelőhelyeken.
Előreláthatólag ezek a határátkelők február 28-áig mindennap reggel 7 órától este 23 óráig vehetők igénybe határátlépésre.
A rendőrség weboldalán a határinfó menüpontban megtalálhatók az aktuális, folyamatosan frissülő információk.

A folyamatosan érkezők között sok a fiatal, többen családostól jönnek, babakocsit tolnak vagy karon ülő kisgyerekekkel érkeznek, majd várakoznak a főút szélén. Az egyik fiatalember a határállomástól nem messze várakozó újságíróknak elmondta, a beregszászi járásból érkezett Magyarországra és a több éve itt élő testvérét szeretné meglátogatni. Eredetileg később, nyáron akart elutazni, de a háborús helyzet miatt úgy döntött, hogy előbbre hozza az utazását.

Helyi lakosok állnak sorban pénzfelvételért az ukrán Privat Bank egyik fiókjánál található ATM-nél Ungváron
Helyi lakosok állnak sorban pénzfelvételért az ukrán Privat Bank egyik fiókjánál található ATM-nél Ungváron
Fotó: MTI/Nemes János

Tapasztalatai szerint a határ ukrán oldalán hosszú a járműsor, a feltorlódott autók többsége kárpátaljai rendszámú, de akad közöttük kijevi, vagy Ukrajna más megyéjébe regisztrált rendszámú autó. Hozzátette, tart attól is, hogy mivel korábban katonaként szolgált, sorkötelesként behívhatják az ukrán hadseregbe.

Mások az mondták, Beregsuránynál - részben a nem messze fekvő Beregszász közelsége miatt - sokan inkább gyalogosan lépnek át a határon, autóval kevesebben érkeznek, mivel az ukrán oldalon hosszú a gépjárműsor, sokat kell várakozni a határellenőrzésre is. A magyar oldalon egyébként folyamatosan érkeznek az autók, több autós az út szélére megállva veszi fel utasait.

Az egyik beregdédai fiatalember a barátnőjével szeretne Hollandiába eljutni, de a háborús helyzet miatt ők is hamarabb szánták rá magukat az utazásra.

„Nem tudtuk, hogy meddig lesz a határ nyitva, ezért inkább elindultunk” - tette hozzá. Mint mondta, náluk volt elegendő készpénz, de sokan álltak sorban a bankautomatáknál, mivel korlátozták a készpénzfelvételt. Szólt arról, üzemanyagból is csak bizonyos mennyiséget lehet vásárolni a benzinkutakon, a határ közelében lévő töltőállomásokon tudomása szerint 700 hrivnyának (körülbelül 10 ezer forint) megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet egyszerre vásárolni.

Helyi lakosok állnak sorban pénzfelvételért az ukrán Privat Bank egyik fiókjánál található ATM-nél Ungváron
Helyi lakosok állnak sorban pénzfelvételért az ukrán Privat Bank egyik fiókjánál található ATM-nél Ungváron
Fotó: MTI/Nemes János

A Beregsurányhoz közel lévő másik, tiszabecsi határátkelőhelyen is sokan gyalogosan kelnek át a magyar-ukrán határon.

A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat is.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Minden tanintézmény távoktatásra tért át. A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják.

A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot.

A benzinkutakat is ellepték az autósok, mert félnek attól, hogy nem lesz benzin. A boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, de az üzletekben mindenhol mindent meg lehet kapni.

Az ukrán benzinkutakat is ellepték az autósok, mert félnek attól, hogy nem lesz benzin
Az ukrán benzinkutakat is ellepték az autósok, mert félnek attól, hogy nem lesz benzin
Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

A reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel.

Az orosz-ukrán helyzetről itt olvashat többet, a világ vezetőinek reakciójáról pedig itt!

Kapcsolódó írásaink

Oroszország megtámadta Ukrajnát

ĀBenyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép, halottak és sebesültek is vannak - Elfoglalták a csernobili atomerőművet az orosz csapatok+ VIDEÓ