Külföld

Célba vette a szélsőjobbot Faeser

A német belügyminiszter szerint az óvodáskorú gyermekeket is figyelmeztetni kell a radikalizmus veszélyeire

Támogatja Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter, hogy a gyermekeket már az óvodában figyelmeztessék a szélsőjobboldal veszélyeire.

Célba vette a szélsőjobbot Faeser
A baloldali német belügyminiszter már az óvodásokat is indoktrinálná
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

A tárcavezető a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjúban úgy fogalmazott: „Meg kell semmisítenünk a szélsőjobboldali hálózatokat. A jogállam nem fogadhatja el az erőszakra való felhívásokat és fenyegetéseket. Határozottan küzdünk az erőszak ezen táptalaja ellen. De a szélsőjobboldal elleni küzdelem sokkal korábban elkezdődik, mégpedig megfelelő neveléssel, amelyet már az óvodákban el kell kezdeni”. Hozzátette, hogy a gyerekeket és fiatalokat erőssé kell tenni, hogy ne legyenek fogékonyak a kirekesztő ideológiákra. „Olyan demokratikus nevelésre van szükség, amely világossá teszi, hogy nem számít, honnan származik egy család, milyen a bőrszíne valakinek, miben hisz és kit szeret” – emelte ki.

A német belügyminiszter megerősítette a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak, hogy véleménye szerint jelenleg a szélsőjobboldal jelenti a legnagyobb veszélyt a demokráciára. A politikus gyakran szólal fel a radikális jobboldal ellen, bírálói szerint viszont figyelmen kívül hagyja az iszlamizmus jelentette kockázatot.

A brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal arra figyelmeztetett, hogy egyre több szélsőjobboldali szimpatizáns költözik Nyugat-Németországból a keleti tartományokba. Jörg Müller hivatalvezető a Funke médiacsoport lapjainak nyilatkozva közölte, információi szerint az elmúlt időszakban a szélsőjobboldali szcéna több vezető személyisége vásárolt ingatlanokat az ország keleti felében, ahol új csoportokat alakítottak. Ők főleg Bajorországból és Észak-Rajna–Vesztfáliából költöztek Brandenburgba, illetve Szászországba. Müller veszélyesnek nevezte a folyamatot, mivel szerinte a ritkán lakott területeken gyakran nincs olyan erős civil társadalom, amely hatékonyan szembe tud szállni a szélsőségek terjedésével.

Angela Merkel bírálta a menekültelosztás körüli vitákat

Az emberi méltóság tiszteletben tartásával indokolta Angela Merkel, hogy a menekültválság kezdetén, 2015-ben megnyitotta Németország határait a migránsok előtt. A volt német kancellár az ARD köztelevízión bemutatott dokumentumfilmben úgy fogalmazott: „Az alaptörvényünk első cikkelye kimondja, hogy az emberi méltóság sérthetetlen. És ez nem csak a németekre vonatkozik.” Visszatekintve Merkel bírálta az európai menekültpolitika körüli vitákat. Szerinte akkoriban egyértelmű volt, hogy ez egy európai probléma és több szolidaritást remélt a menekültek elosztásának kérdésében. Az interjút két nappal Olaf Scholz jelenlegi kancellár decemberi beiktatása előtt készítették.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink