Külföld

Az ukrán helyzetről tárgyalnak az EU vezetői

Csütörtök este Brüsszelben kezdetét vette az EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcsértekezlete, amelynek keretében a tagország kormány- illetve államfői új, masszív szankciócsomagról hivatottak megállapodni, válaszlépésként az Ukrajna területén történő orosz hadműveletre.

Az ukrán helyzetről tárgyalnak az EU vezetői
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a brüsszeli EU-csúcson
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczy

Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a tanácskozásra érkezésekor elmondta: „harapós” szankciókra van szükség Moszkva ellen, és „rendkívül meg kell nehezíteni az orosz vezetés működését a nemzetközi környezetben.”

Janez Jansa szlovén kormányfő érkezéskor kifejtette: az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett az is fontos, hogy az Európai Unió kilátásba helyezze Ukrajna mielőbbi teljes jogú EU-tagságát 2030-ra. Jansa azt is elmondta, hogy Mateusz Morawieczki lengyel kormányfővel közös levelet írt alá, amelyben sürgetik az EU-t, a csatlakozási tárgyalások felgyorsítására Ukrajnával, Moldovával és Georgiával.  

Janez Jansa szlovén miniszterelnök
Janez Jansa szlovén miniszterelnök
Fotó: AFP/Belga Mag/Nicholas Maeterlinck

Gitanas Nauseda litván elnök sajnálatát fejezte ki, hogy az EU „nem volt elég sikeres” abban, hogy megakadályozza Oroszország katonai hadműveletét. Véleménye szerint is Ukrajnának „sokkal átláthatóbb” utat kell mutatni az uniós tagsághoz.  

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta a jelen lévő újságíróknak, hogy az EU-nak meg kell állítani Moszkvát, és ennek érdekében egységesnek kell lennie a szankciókat illetően.  

Olaf Scholz német kancellár kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem fogja megnyerni ezt a háborút, mert Európa polgárai békét, jogállamiságot és demokráciát akarnak”. Azt is elmondta, hogy Oroszország kizárása a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből nem lesz része a Moszkva elleni második uniós szankciócsomagnak.

„Nagyon fontos, hogy most megállapodjunk a már előkészített büntetőintézkedésekben, és minden mást tartogassunk olyan további helyzetre, amikor az végképp szükségessé válik” - nyilatkozta az újságíróknak a német kancellár.

Gitanas Nauseda litván elnök, Olaf Scholz német kancellár, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke,Mario Draghi olasz miniszterelnök és Dánia kormányfője, Mette Frederiksen (balról jobbra) a rendkívüli EU-csúcson
Gitanas Nauseda litván elnök, Olaf Scholz német kancellár, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke,Mario Draghi olasz miniszterelnök és Dánia kormányfője, Mette Frederiksen (balról jobbra) a rendkívüli EU-csúcson
Fotó: AFP/Geert Vanden Wijngaert

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője megerősítette, hogy pénteken az uniós tagállamok külügyminiszterei „hivatalosan is megállapodnak a szankciókról, amelyeket a vezetők ma este politikailag jóváhagynak”.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján erősítette meg: a bizottság által javasolt második szankciócsomag az orosz gazdaság stratégiai ágazatait fogja érinteni, azzal a céllal, hogy „megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse az ország gazdasági bázisát, valamint modernizációs képességét”.

A tanácskozáson részt vesz a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is, aki korábban a Facebookon posztolt az egyeztetést megelőzően:

Objektum doboz

Az EU-csúcson a tagállami vezetők következtetéseket fogadtak el, és  hangsúlyozták: "az Európai Tanács a lehető leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni, provokálatlan és indokolatlan katonai agresszióját, továbbá Fehéroroszország részvételét az agresszióban".

A politikusok leszögezték: egyetértenek a további korlátozó intézkedések bevezetésében, amelyek az orosz  pénzügyi szektorra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.  

Az állam- és kormányfők emellett további büntetőintézkedések elfogadására szólítottak fel Fehéroroszországgal szemben, valamint arra, hogy az Európai Bizottság "terjesszen elő vészhelyzeti intézkedéseket, többek között az energiaellátással kapcsolatban".
 

Kapcsolódó írásaink

Kocsis Máté: Nem támogatjuk a baloldali álláspontot

Ā„Súlyos felelőtlenségnek tartjuk, és nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajnának” - Gulyás Gergely: A magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük!