Külföld

Az Európai Parlament baloldali képviselői ezúttal Lengyelországot vegzálták

Botrány a látogatáson

Befejezte háromnapos lengyelországi látogatását az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) és Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO) delegációja. A kilencfős csoport a jogállamiság helyzetét ment vizsgálni, ahogy a múlt őszi budapesti LIBE-vizit esetében, úgy most is balliberális volt a túlnyomó többségük, csak két képviselő fért be a jobboldali, szuverenista frakciókból.

A szerdai sajtótájékoztatón Juan Fernando López Aguilar, a LIBE spanyol szocialista elnöke arról beszélt, hogy Lengyelországban a 2018-as látogatásuk óta romlott a jogállamiság helyzete, ezért céljuk támogatni a lengyel lakosság egyértelmű többségét, amely mélyen hisz az európai értékekben. A politikus a lengyel–fehérorosz határon kialakult migrációs válság kezeléséért is bírálta Varsót.

Gabriele Bischoff, az AFCO német szociáldemokrata elnöke szerint a lengyel jogállamiság helyzete nem pusztán tagállami, hanem európai ügy. Tájékoztatójában a nők, a migránsok és az LMBTQ-közösséghez tartozók jogaira hívta fel a figyelmet. Az Európai Parlament közleményében az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos törvény miatt is bírálták a lengyel vezetést. Beata Kempa lengyel kormánypárti EP-képviselő, a delegáció tagja a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy López Aguilar agresszíven kiabált vele, amiért fenntartotta magának a jogot, hogy reagáljon a spanyol képviselő nyilvánvaló hazugságaira.

Kapcsolódó írásaink