Külföld

Tovább erősítenék a lengyel hadsereget

Folytatódik a fegyverkezés

Elfogadta a hadsereg megerősítését és annak létszámának növelését célzó törvénytervezetet a lengyel kormány – jelentette be Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter.

A törvényt már tavaly októberben bemutatták, a kormányt követően a tervezet most a parlament elé kerül. A lengyel politikusok aláhúzták, a mostani helyzetben Lengyelországnak olyan hadsereggel kell rendelkeznie, amely képes visszaverni egy esetleges támadást, és megfelelő elrettentő erővel bír. Amennyiben elfogadják, a mostani törvénytervezet több korábbi – még eredetileg a rendszerváltozás előtt elfogadott, azóta számtalanszor módosított – törvény helyébe lép.

Ennek értelmében felgyorsítanák a védelmi kiadások növelését, és azok már 2023-ban a GDP 2,3 százalékát, 2026-ban pedig a GDP 2,5 százalékát tennék ki. Továbbá egyéb új finanszírozási formákat is kialakítanának. A hadsereg létszámnövelése érdekében pedig bővíteni tervezik a tartalékosok továbbképzési lehetőségeit, és bevezetik az önkéntes katonai alapszolgálatot. Blaszczak korábbi bejelentése szerint a hadsereg a jelenlegi 110 ezer főről 250 ezer főre bővül majd, az önkéntesek számát 50 ezerre fogják növelni.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódik a baloldali beavatkozás

ĀVarsó nem adja fel a szuverenitását, az uniós források járnak az országnak – reagált a luxembourgi bírósági ítéletre a lengyel igazságügyi miniszter