Külföld

Eszkalálódik az ukrán válság

A francia elnök közvetítésével kerülhet sor egy újabb amerikai–orosz csúcstalálkozóra, miközben Putyin hétfő esti beszédében elismerte a szakadárok függetlenségét

Újra lehetőség látszik az amerikai és az orosz elnök találkozására az ukrán válság feszültségének csökkentése céljából. Miközben egyre rosszabb a biztonsági helyzet a térségben, Moszkva szerint határvillongásokra is sor került. A Kreml továbbá kész elismerni a szakadárok függetlenségét.

Eszkalálódik az ukrán válság
Moszkva azzal vádolja Ukrajnát, hogy megsértette a közös határukat
Fotó: AFP/Ukrán Védelmi Erők

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök elvben megállapodott egy Ukrajnáról szóló csúcstalálkozó megtartásában – közölte hétfőn Emmanuel Macron francia államfő. Macron a Putyinnal folytatott telefonos megbeszélésükön vetette fel egy csúcstalálkozó megtartását. A Fehér Ház azt közölte, hogy Biden elvben elfogadta a találkozót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvi­vője azt közölte, hogy korai még Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójáról beszélni. Azt hangsúlyozta, egyelőre nincs konkrét terv.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn az nyilatkozta, hogy az unió támogatja a Washington és Moszkva közötti további, a feszültségekcsökkentését célzó tárgyalások megszervezésére tett erőfeszítéseket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hivatalos megkeresést küldött az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamaihoz azzal a kéréssel, hogy folytassanak azonnali konzultáció­kat az Ukrajna körül kialakult feszültség csökkentése érdekében.

Eközben a két szakadár kelet-ukrán terület függetlensége elismerését kérte Vlagyimir Putyintól. A felhívást az orosz televízióban ismertette a donyecki, illetve a luhanszki „népköztársaság” vezetője, Denisz Pusilin és Leonyid Paszicsnik. Az orosz alsóház február 15-én szavazott meg egy Putyinhoz intézett felhívást arról, hogy Oroszország ismerje el a Kelet-Ukrajnában a kijevi hadsereg ellen harcoló területek függetlenségét. A függetlenség Moszkva általi elismerése azért lenne jelentős lépés, mert az orosz alkotmány szerint az Orosz Föderációba csak független államok vehetők fel, így az elismerés után a két szakadár területnek elviekben megnyílna a lehetősége az Oroszországhoz való csatlakozásra. A Kreml azt közölte, hogy  válaszul a felhívásra Vlagyimir Putyin hétfő esti beszédében jelentette be, hogy elismerik a két szakadár terület függetlenségét.

Olaf Scholz német kancellár emiatt telefonon tiltakozott Putyinnál. Steffen Hebestreit kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár elítélte a donyecki és luhanszki népköztársaságok független államként történő elismerését. Emmanuel Macron pedig összehívta a nemzeti biztonsági és védelmi tanács ülését, valamint telefonon egyeztetett Olaf Scholzcal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével is.

Az ENSZ-főtitkár, Antonio Guterres minden érintettet arra szólított fel, hogy tartózkodjanak az olyan egyoldalú döntésektől, amelyek sérthetik Ukrajna területi épségét.

Orosz hírügynökségek szerint az orosz hadsereg hétfőn megsemmisített öt, Ukrajnából orosz területre behatoló szabotőrt, valamint két ukrán katonai járművet. Ukrajna hivatalosan cáfolta az állításokat. Ugyanakkor a Szövetségi Biztonsági Szolgálat azt közölte, hogy elfogtak egy ukrán katonát, aki a gyanú szerint Ukrajnából próbált átjutni Oroszországba.

Röviden

Lehetséges terrortámadások miatt arra figyelmeztette az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy készítsenek elő menekülési tervet. Az amerikai állampolgárokat arra is felszólították, hogy vizsgálják felül személyes biztonságukat és kerüljék a tömegeket, valamint legyenek óvatosak a turisztikai helyeken.
 

A Dezinformáció Elleni és Stratégiai Kommunikációs Ukrán Központ csak az elmúlt hétvégén tíz hamis jelentést rögzített a Donyec-medencei helyzetről. Ezt Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter közölte hétfőn.
 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) közlése szerint Ukrajna területéről vasárnap reggel kilőttek egy gránátot, amely teljesen megsemmisítette a határőrök egyik szolgálati helyét az oroszországi Rosztovi területen, az államhatár közelében, senki sem sérült meg. Ismeretlen típusú lövedékről van szó – tudatta az orosz hatóság.
 

Oroszország rendkívül erőszakos invázióra készül Ukrajna ellen – jelentette ki hétfőn az NBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Sullivan megismételte, hogy az Egyesült Államok kész megtenni a megfelelő válaszlépéseket, amennyiben Moszkva támadást indítana Kijev ellen.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom