Külföld

Elindult Donald Trump közösségi oldala, a Truth Social

Hétfőn hivatalosan is elérhető lett a felhasználók számára Donald Trump volt amerikai elnök közösségi oldala, amely a Truth Social nevet kapta. Trump már egy ideje beszélt azon terveiről, hogy egy olyan internetes platform létrehozását szeretné, ahol a Facebookkal és a Twitterrel ellentétben a konzervatív hangok is helyet kaphatnak, most pedig valóra is váltotta az elképzelést.

Elindult Donald Trump közösségi oldala, a Truth Social
Donald Trump
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Korábban több lap is megírta, hogy miként cenzúrázzák a nagy közösségi oldalak, mint a Facebook, a Twitter és az Instagram a jobboldali, keresztény, konzervatív véleményeket, miközben a liberális gondolatoknak és az LMBTQ-propagandának szabad utat engednek - mutatott rá az Origo.

Magyarországon is volt már rá precedens, hogy a Facebook jobboldali véleményeket tiltott le, például az Alapjogokért Központ egyik videóját, valamint a világ legnagyobb közösségi oldala több konzervatív újság, köztük az Origo cikkeit sem engedte hirdetni napokig. Pontosabban a hirdetések ellenőrzése és elbírálása olyan sok időt vett igénybe, hogy mire engedélyezte azokat a Facebook, addig már nem voltak aktuálisak.

A lap arról is beszámolt már, hogy egy Facebook-moderátorok közé beépült férfi titkos videófelvételekkel bizonyította, hogy a moderátorok minden eléjük kerülő konzervatív bejegyzést cenzúráznak, míg a baloldali tartalmakat, akkor sem, ha azok közösségi alapelveket sértenek.

A felvételekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai akkor is törlik a Trumpot támogató bejegyzéseket, ha azok nem ütköznek a platform közösségi alapelveibe. Az egyik moderátort arról kérdezték a rejtett kamerás felvételen, hogy törli-e az összes konzervatív tartalmat, ami elé kerül, mire azt felelte: „Igen! Lesz*rom, én törlöm őket.”

Donald Trump éppen az ilyen esetek miatt indította el a Truth Socialt, amely funkcionálisan a Twitterhez hasonlóan fog működni, azzal a különbséggel, hogy a volt republikánus elnök szerint mindenki szabadon elmondhatja majd politikai véleményét.

Kapcsolódó írásaink