Külföld

Trump tisztán győzött

Lebukott Hillary Clinton hazugsággyára

Fény derült annak a hamis vádnak a hátterére, amellyel Hillary Clinton egykori demokrata párti elnökjelölt próbálta ellehetetleníteni a 2016-os amerikai elnökválasztás során Donald Trump későbbi elnököt.

Trump tisztán győzött
Clinton mindenáron igazolni próbálta Trump és az oroszok kapcsolatát
Fotó: AFP/Abdulhamid Hosbas

Ebben Clinton azt állította, hogy Donald Trumpnak titkos kapcsolatai voltak az orosz rezsimmel, és ezt az állítást a demokrata párti jelölt kampányát támogató baloldali sajtótermékek Trump elnöksége során is szüntelenül ismételték.

Múlt héten viszont John Durham különleges ügyész bemutatta azon jelentését, miszerint Clinton kampánystábjának egyik ügyvédje, Michael Sussmann egy techcéget bízott meg, hogy kémkedjen Donald Trump után. Clinton kampánystábjának munkatársai „Trump elnököt Oroszországgal összekapcsoló narratíva létrehozására tettek erőfeszítéseket” – állapította meg Durham.

A republikánus Trump a Water­gate-botránynál is nagyobb botránynak nevezte a történteket, egyúttal felszólította az igazságügyi minisztériumot, hogy oldja fel a titkosítást minden arra vonatkozó dokumentumról, amely szerint ő és kampánycsapata állítólag összejátszott volna Moszkvával.

A Durham-dokumentum Michael Sussmann ügyvédet említi, aki ellen vádat emeltek, mert a gyanú szerint hazudott a szövetségi hatóságoknak. Sussmann kapcsolatban állt a Demokrata Párttal, és 2016 őszén, az elnökválasztás előtti hónapokban a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) beszélt Trump és Oroszország lehetséges kapcsolatáról. Sussmann értesülései a Neustar informatikai vállalat egyik vezetőjétől származtak. Durham különleges ügyész úgy értékelte, hogy a Neustar egyben adatbányászatot is végrehajtott azzal a céllal, hogy lejárató információkat szerezzen Donald Trumpról.

Kapcsolódó írásaink