Külföld

A tárgyalás oldhatja meg a konflitkust

A szakadár területek egy átfogó ukrán támadásra készülnek

Még mindig van ideje és helye a diplomáciának – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken Varsóban, miután Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszterrel egyeztetett. Austin szerint Ukrajna orosz megtámadása nemcsak konfliktushoz vezetne, hanem olyan alapértékek megsértését is jelentené, mint amilyen a nemzeti szuverenitás és az önrendelkezés joga.

Mariusz Blaszczak kijelentette, a NATO egysége elejét veheti Ukrajna orosz megtámadásának. A politikus megerősítette azt is, hogy az amerikai külügyminisztérium jóvá­hagyta 250 darab Abrams harckocsi eladását Lengyelországnak.

Az ukrajnai béke helyreállításának záloga a minszki megállapodások végrehajtása – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Moszkvában megbeszélést folytatott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. Kijevnek tárgyalóasztalhoz kell ülnie a Donyec-medence képviselőivel, és megállapodik a konfliktus lezárását célzó intézkedésekről – fogalmazott Putyin. Az elnök szerint ezzel szemben éppen kiéleződik a helyzet, amiért az ukrán vezetést hibáztatta, szerinte az elszabotálja a minszki megállapodásokat. Putyin szerint Ukrajnában tömegesen és szisztematikusan megsértik az emberi jogokat, az orosz anyanyelvű lakossággal szembeni diszkriminációt pedig törvénybe iktatták.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára pénteken kijelentette, hogy „Ukrajna elleni nagyszabású orosz katonai műveletet nem látunk, de vannak provokációk, amelyek arra kényszerítenek bennünket, hogy viszonozzuk a tüzet.” Ezzel egyidőben Denisz Pusilin, a Donyeck megyei szakadárok vezetője bejelentette, hogy megkezdték az önkényesen kikiáltott szakadár „népköztársaságból” Oroszországba evakuálni a civil lakosokat egy esetleges ukrán támadás elől.

Pénteken elkezdődött az éves Müncheni Biztonsági Fórum, amelynek egyik fő témája az ukrán konfliktus, és amelyre több mint száz minisztert és több mint 30 államfőt várnak, ugyanakkor Oroszország képviselői nem vesznek részt a rendezvényen.

Kapcsolódó írásaink