Külföld

Kitiltják a politizáló oktatókat a brit iskolákból

Vége a „fehér privilégiumnak”

Az Egyesült Királyságban megtiltották a tanároknak, hogy diákjaik előtt népszerűsítsék a Fekete életek számítanak (BLM) szélsőséges mozgalmat.

Az oktatási minisztérium útmutatása szerint az iskoláknak gondoskodniuk kell arról, hogy minden olyan vitatott történelmi időszakról, mint a Brit Birodalom és az imperializmus, kiegyensúlyozottan informálják a gyerekeket. A miniszterek attól tartanak, hogy a baloldali lobbicsoportok magukévá teszik a tantervet, és feszültségeket szítanak az iskolákban. Ilyen téma például a „fehér privilégium” elmélete, amely annak ellenére, hogy törvénytelenül vezetik be a tananyagba, egyre több iskolában jelenik meg.

A miniszterek szerint egyes tanárok a rendőrségről, a rasszizmusról és a gyarmatosításról szóló órákon „politikailag elfogult” nézeteket adnak át a tanulóknak. A miniszterek arra figyelmeztettek, hogy egyes iskolákban fennáll a veszélye a „megfélemlítés vagy félelem légköre” kialakulásának. Az iskoláknak azt is tanácsolják, hogy gondosan vizsgálják meg a külső előadók hátterét vagy a gyermekek megszólítására felkért szervezeteket.