Külföld

Moszkva: A Nyugat folytatja a hisztériát

Oroszország nem rohanta le szerda hajnalban Ukrajnát, a Kreml a térségben tartózkodó csapatok kivonásáról beszél, a NATO mégsem tapasztalja a feszültség csökkenését

Az orosz csapatvisszavonás ellenére továbbra is fennáll egy Ukrajna elleni invázió veszélye Joe Biden amerikai elnök szerint. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felesleges hisztériáról beszélt, kiemelve, a Nyugat feljogosítva érzi magát, hogy megmondja Moszkvának, mit tegyen.

A NATO helyzetértékelési rendszerében problémák léphettek fel, ha a szövetség nem észleli az orosz csapatok visszatérését az állomáshelyükre – fogalmazott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak Moszkvában. Az orosz védelmi tárca kedden jelentette be, hogy visszatérnek állomáshelyükre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért a hadgyakorlaton. A minisztérium ezek után közölte, hogy a déli katonai körzet erőit kivonták Krímből.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár viszont szerdán azt mondta, a szövetség eddig nem tapasztalta a feszültség csökkenését, sőt, Oroszország erősíti jelenlétét az Ukrajnával közös határán. Ezt megelőzően Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy egy Ukrajna elleni orosz invázió továbbra is lehetséges.

Peszkov szerint Joe Biden oroszokhoz intézett üzenete, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti őket ellenségnek, imponálóbb lett volna, ha nem tartalmazott volna fenyegetéseket. Hozzátette: nagyszerű lenne, ha Biden az ukránokhoz is üzenettel fordulna, azt kérve, hogy többé ne lőjenek egymásra. Szavai szerint ugyanakkor a Kreml pozitívan értékeli, hogy Biden kinyilvánította készségét a komoly tárgyalások megkezdésére.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, Moszkvában értetlenséget váltott ki az Ukrajna körül megkezdett orosz csapatvisszavonás ellenére is folytatódó nyugati hisztéria. „Bármit tegyünk is a saját területünkön, a Nyugat feljogosítva érzi magát arra, hogy megmondja, mit tegyünk” – fogalmazott.

Miután szerda reggelig nem igazolódott be az az amerikai és a brit sajtóban megszellőztetett, a Politico által Joe Bidennek tulajdonított várakozás, miszerint Oroszország február 16-ra virradóra le fogja rohanni Ukrajnát, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő arra kérte az érintett médiumokat, hogy közöljék le az Ukrajna ellen ebben az évben esedékes orosz inváziók naptárát. „Szeretném megtervezni a szabadságomat” – tette hozzá.

A honvédség képes megvédeni a magyar embereket

Az orosz haderő képes támadni, az ukrán haderő képes védekezni, a NATO pedig képes arra, hogy a szövetség országait megvédje, az összes többi politikai kérdés – jelentette ki az ukrán–orosz konfliktussal kapcsolatban a Magyar Honvédség parancsnoka szerdán az M1 aktuális csatornán.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a közelmúltban az Egyesült Államokban tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. Mint mondta, Milley-vel egyebek mellett megosztották egymással az amerikai és a magyar hírszerzés információit az ukrán helyzetről. Az altábornagy kiemelte, hogy a Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyarok biztonságát.
(HSz)

Röviden

A közös orosz–fehérorosz hadgyakorlat február huszadikai befejezése után egyetlen orosz katona sem marad Fehéroroszország területén – közölte Uladzimir Makej szerdai minszki sajtóértekezletén. A fehérorosz külügyminiszter elmondta, a gyakorlat célja az államszövetség harckészültségének ellenőrzése volt.

Ha Oroszország agresszióhoz folyamodik, Európa gyorsan és erőteljesen fog fellépni – jelentette ki Ursula von der Leyen Strasbourgban. Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén vett részt.

Az orosz–ukrán válság megoldása a békés rendezésben van – hangsúlyozta Bocskor Andrea a strasbourgi plenáris ülésen. A fideszes EP-képviselő szerint Magyarország jégtörő szerepet vállalt a párbeszéd megteremtése és a háború elkerülése érdekében.

Az uniós országok vezetői Brüsszelben egyórás informális tanácskozást tartanak ma az orosz–ukrán helyzetről – jelentette be Barend Leyts, az Európai Tanács szóvivője. Brüsszelben ma kezdődik a kétnapos EU–Afrika-csúcstalálkozó. (HSz)

Kapcsolódó írásaink