Külföld

Újabb nemzetközi támadás indult Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában offenzíva indult a magyar gyermekvédelmi törvény ellen, a világszervezet tagjai a Soros-szervezetek álláspontját visszhangozzák.

Újabb nemzetközi támadás indult Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt
Újabb nemzetközi támadás indult Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt (Képünk illusztráció)
Fotó: Facebook / Rétvári Bence

Norvégia például egészen világosan fogalmaz, amikor azt követeli, hogy a magyar kormány helyezze hatályon kívül azt a jogszabályt, amely megtiltja a „homoszexualitás népszerűsítését” kiskorúak körében. A Skandináv országhoz számos más állam csatlakozott, hogy kifejezzék nemtetszésüket a gyermekvédelmi törvény kapcsán. Mint megtudtuk, a hazai baloldal és Brüsszel mellett most egy újabb helyről érte támadás a gyermekvédelmi törvényt: az ENSZ egyik testülete is elkezdte támadni a jogszabályt - hívta fel a figyelmet a Mediaworks Hírcentrum.

A baloldal mindent megtesz, hogy aláássa a gyermekvédelmi törvényt és az április 3-án tartott népszavazás sikerességét. Ennek érdekében Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje rendre azt hangoztatja, hogy a referendum egy ostobaság, ugyanis nincs is olyan probléma, amelyet a törvény megoldana, például a baloldali jelölt szerint senki nem akarja népszerűsíteni a homoszexualitást vagy terjeszteni az LMBTQ-ideológiát.

Ehhez képest Brüsszel addig merészkedett, hogy a gyermekvédelmi kérdéssel összekötötték a uniós fejlesztési pénzek folyósításának kérdését.A hazai baloldal és Brüsszel mellett most egy újabb helyről érte támadás a gyermekvédelmi törvényt: az ENSZ egyik testülete is elkezdte támadni a jogszabályt.

Újabb nemzetközi támadás

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa rendszeresen készít jelentéseket, amelyben valamennyi ENSZ-tagállam helyzetét rendszeresen áttekintik, majd a tanács tagjai ajánlásokat fogalmaznak meg. A világszervezet Magyarországnak címzett legújabb ajánlásai között számos olyan szerepel, amely a Soros-szervezetek álláspontját visszhangozza a gyermekvédelem kérdésében.

Felszólították Magyarországot, hogy „helyezze hatályon kívül azt a jogszabályt, amely megtiltja a »homoszexualitás népszerűsítését« kiskorúak körében […].”

Egy másik ajánlás arra szólítja fel hazánkat, hogy: „biztosítsa a gyermekek jogát az átfogó szexuális oktatáshoz, ideértve a szexuális orientációk, nemi identitások és nemi jellemzők teljes sokszínűségéről való oktatást is.”

Az ajánlásokat nem általánosságban a testület, hanem az abban helyet foglaló tagállamok – pontosabban azok képviselői – fogalmazzák meg. A luxemburgiak ajánlása felhívta Magyarországot, hogy minden tankönyv és oktatási anyag promotálja az LMBTI+ személyek tiszteletét. Arra is felszólították hazánkat, hogy a gyermekvédelem feladásával egyidejűleg „aktívan népszerűsítse a különböző szexuális orientációval és nemi identitással rendelkező személyek toleranciáját és tiszteletét”.

Az ajánlások az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának honlapján elérhetőek.

A kormány nem hagyja annyiban

A lap értesülései szerint a kabinet határozatban fog visszautasítani számos ajánlást. Értesüléseink szerint az alábbi ajánlásokat tartják a leginkább problémásnak. Ezekben felszólítják Magyarország kormányát, hogy

  • Tegyen a sérülékeny csoportok, ideértve a menekültek, menedékkérők, bevándorlók, nők és lányok, roma, muszlim, zsidó és LMBTQ-személyek iránt jelentkező intolerancia és diszkrimináció ellen, és helyezze hatályon kívül az LMBTQ-személyek médiában való megjelenítését tiltó jogszabályt, és a transznemű személyek nemi identitásának jogi elismerését tiltó jogszabályt. (Egyesült Államok)
  • Előzze meg az LMBTQ-személyekkel szembeni diszkriminációt olyan módon, hogy hatályon kívül helyezi azokat a jogszabályokat, amelyek megtiltják a szexuális orientáció és nemi identitás bizonyos fajta megvitatásait 18 éven aluli személyekkel. (Ausztrália)
  • Tegyen meg minden szükséges lépést azért, hogy véget vessen az LMBTQ-közösséggel szembeni stigmatizációnak és diszkriminációnak, ideértve azt is, hogy hatályon kívül helyezi azt a jogszabályt, amely a gyermekvédelmet használja ürügyként az LMBTQ-személyek további marginalizálására. (Írország)
  • Támogassa az Európai Unió Tanácsa következtetéseit az Európai Unió új gyermekjogi stratégiájáról, és biztosítsa nemzeti szinten, hogy valamennyi tankönyv és oktatási anyag objektív módon ábrázolja a szexuális orientációt és a nemi identitást, és toleranciát, és tiszteletet promotál az LMBTQ-személyek irányába. (Luxemburg)
  • Helyezze hatályon kívül azt a jogszabályt, amely megtiltja a „homoszexualitás népszerűsítését” kiskorúak körében, és fogadjon el jogszabályokat az LMBTQ-személyek diszkriminációval szembeni védelmére. (Norvégia)
  • Vonja vissza a pedofíliaellenes törvény diszkriminatív rendelkezéseit, és aktívan népszerűsítse a különböző szexuális orientációval és nemi identitással rendelkező személyek toleranciáját és tiszteletét. (Liechtenstein)
  • Helyezze hatályon kívül a „pedofíliaellenes törvény” azon szakaszait, amelyek tiltják a születési nemtől eltérő nemi identitás, a nemváltoztatás és a homoszexualitás megjelenítését. (Spanyolország)
  • Hozzon hatékony intézkedéseket az LMBTQ-személyekkel szembeni diszkrimináció megelőzésére és megakadályozására, ideértve a pedofíliaellenes törvény LMBTQ-ellenes passzusainak hatályon kívül helyezését, és az Egyenlő Bánásmód Hatóság visszaállítását. (Hollandia)
  • Vonja vissza az állítása szerint gyermekek védelmét célzó új törvényt, amely stigmatizálja és megkülönbözteti a személyeket szexuális orientációjuk és nemi identitásuk alapján, és tarthatatlan kapcsolatot állít fel a homoszexualitás és a pedofília között. (Ausztria)
  • Biztosítsa a gyermekek jogát az átfogó szexuális oktatáshoz, ideértve a szexuális orientációk, nemi identitások és nemi jellemzők teljes sokszínűségéről való oktatást is. (Izland)

A döntés a szülőké

Az Országgyűlés 2021 júniusában fogadta el a pedofiltörvényként vagy gyermekvédelmi törvényként is ismert jogszabálycsomagot, amely egyrészt a gyermekeket fokozottan védi a pedofil bűnelkövetőktől, másrészt védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

Emellett a jogszabály attól is óvja a legkiszolgáltatottabbakat, hogy a nemváltoztatást vagy épp a homoszexualitást népszerűsítsék köreikben.

Ezek jellemzően olyan témák, amelyekben számos kormány az emberek megkérdezése nélkül döntött, azaz ma jellemzően nincs döntési helyzetben az a nyugat-európai szülő, aki nem szeretné, hogy a gyermeke már kiskorától ki legyen téve az LMBTQ-propagandának.

A magyar kormány ezért döntött úgy, hogy népszavazáson is kikéri a választópolgárok véleményét a témában. 

„Van egy vita, ami arról szól, hogy a magyar szülőknek van-e beleszólási joga, hogy hogyan nevelik a gyermeküket, vagy éppen senki által nem választott aktivista csoportok mondhatják ezt meg. Itt mi nem azt gondoljuk, mint Brüsszel” – ismertette a kormány álláspontját Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Mediaworks Hírcentrumának Narratíva című podcastjában.

Az államtitkár emlékeztetett: a mostani népszavazás kapcsán a baloldal viselkedése kísértetiesen emlékeztet a 2016-os kvótanépszavazáskor tapasztaltakra. 

„A baloldali pártok akkor azt mondták, hogy ez nem kérdés, nincs is olyan, hogy betelepítési kvóta, miközben Brüsszelben szavaztak róla. Most is azt mondják, hogy nincs is ilyen kérdés. Azért a nemzetközi színtéren nem ezt látjuk, hanem azt, hogy úgy hoztak döntéseket kormányok ezen a téren, hogy a szülőket, az állampolgáraikat meg sem kérdezték” – szögezte le az államtitkár.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ajánlásai kapcsán is megjegyezte, hogy „ha nincs ilyen probléma, akkor ezek az állásfoglalások miért születnek?"

„A magyaroknak április 3-án lesz lehetőségük, hogy elmondják a véleményüket. Márki-Zay Péternek világos az álláspontja, ő azt mondja, hogy ha kormányra jutnának, a gyermekvédelmi törvényt eltörölnék. Ez mindent elmond. Többek között arról is, hogy jobboldali politikus-e ő, mint ahogy állította” – értékelt Dömötör Csaba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom