Külföld

Trócsányi: Megbélyegzés helyett tükörbenézés

Az Európai Parlament (EP) jelentésben elemezte az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépési folyamatának jogi tapasztalatait. Trócsányi László, a Fidesz EP-kéviselője a jelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy a kilépés után két évvel az önvizsgálat fontos, de sajnálatos, hogy valódi tükörbenézés helyett a jelentés nem tárgyilagos, megbélyegzi az Egyesült Királyságot, centralizációra törekszik és súlyos jogi természetű hibákat is tartalmaz.

Trócsányi: Megbélyegzés helyett tükörbenézés
Trócsányi László
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Két év telt el a britek Európai Unióból való kilépése óta, valamint bő egy év az átmeneti időszak vége óta. Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága (AFCO) által kidolgozott jelentésében megvizsgálta a kilépési eljárással kapcsolatos jogi tapasztalatokat.

A jelentés kapcsán Trócsányi László felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kilépés a tagállamok szuverenitásából fakadó joga, ugyanakkor „a briték szuverén döntését sajnálattal vettük tudomásul, fontolgatva, hogy mit tehetett volna jobban az Európai Unió a kilépés elkerülése érdekében„. Rámutatott, hogy az önvizsgálatra „jó alkalommal szolgálhatna az Európa jövőjéről szóló konferencia, ha őszinte tükörbenézés lenne és minden véleményt valóban meghallgatna”.

A jelentés célja hasznos és szükséges, ugyanis a kilépési eljárás egyes jogi vonatkozásait, a felmerült gyakorlati problémákat érdemes áttekinteni, azokból következtetéseket levonni. Mindazonáltal sajnálatos módon a jelentés nem tölti be funkcióját, ugyanis az nem tárgyilagos, megbélyegzi az Egyesült Királyságot, valós következtetések levonása helyett a centralizációt szolgálva szükségtelen szerződésmódosításokra tesz javaslatot. Ezen felül még súlyos jogi hibákat is tartalmaz, elemezte a helyzetet Trócsányi.

„A tervezet az unió alkotmányos identitásának elemeit boncolgatja, holott az Európai Unió - szemben a tagállamokkal - nem állam, így nem rendelkezik alkotmánnyal és ebből kifolyólag nem rendelkezhet alkotmányos identitással sem. A kilépési értesítéssel kapcsolatban pedig olyan, az Európai Unió Bírósága által sem osztott, elfogult értelmezést vázol fel, amely nem egyeztethető össze az uniós joggal” - tette hozzá a képviselő. „A 21. századi kihívások megoldásához az Európai Uniónak - a megbélyegző nyelvezetű jelentések elfogadása helyett - partnerként és szövetségesként kell az Egyesült Királyságra tekintenie” - zárta gondolatait a magyar képviselő.

Kapcsolódó írásaink

Deutsch: Lelepleződött a hálózat

ĀA SorosLeaks-sorozat azok számára is megcáfolhatatlan bizonyítékokkal szolgál, akik eddig konteónak minősítették a spekuláns hálózatát