Külföld

Akinek két anyja van

Nyilvánvaló biológiai képtelenséget legitimált egy bíróság

Megdöbbentő ítéletet hozott Toulouse bírósága egy transznemű ember ügyében, egy kislánynak mostantól a jog szerint két anyja van, de apja nincs. Elemzőket kérdeztünk a nagy port kavart döntésről, amelynek európai szintű politikai következményei is lehetnek.

Akinek két anyja van
Genderlobbi
Fotó: MH

Első alkalommal döntött úgy a múlt héten egy francia bíróság, hogy mindkét szülő anyaként szerepelhet egy gyerek születési okmányában. A nagy érdeklődést kiváltó eset lényege, hogy egy heteroszexuális házaspárnak több gyereke is született, az apa azonban 2011-ben jogilag nemet váltott, orvosilag azonban akkor még nem, és 2014-ben született egy újabb gyerekük. Ennek a gyerekeknek a születési okmányában akart úgy szerepelni, mint „nem szülő anya” és ezt most hosszas pereskedés és fellebbezés után el is érte.

„A jogi fikció egy olyan jogalkotás-technikai megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a jogszabály valóságosnak fogadjon el egy tudvalevően valótlan tényt” – mutatott rá lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője. Hangsúlyozta, noha a toulouse-i bíróság tisztában van vele, hogy az ítéletben kimondott „kettős anyai leszármaztatás” biológiai képtelenség, hiszen gyermeke csak egy férfinak és egy nőnek lehet. „A genderideológiával átitatott aktuális korszellem jegyében képesek voltak szembemenni a józan ésszel.”

Párkányi felhívta a figyelmet, hogy a francia döntés is rácáfol a magyarországi baloldal azon állítására, miszerint álproblémáról van szó.  A jogász emlékeztetett, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter még február elején azt mondta az Alaptörvényről, hogy „aberráltnak és kimondottan tahónak” tartja, hogy beleírták, az anya nő, az apa férfi. „Sajnos azonban napjainkban számolnunk kell nem csak a bírói aktivizmussal, de az élet minden területén a genderideológia térnyerésével. Ezért is fontos,hogy április 3-án az új Ország­gyűlés összetétele mellett erről a kérdésről is véleményt alkothatunk” – összegezte Párkányi Eszter.

„Ha elkezdenek legitimitást adni a transzgender ideológiának, nincs megállás az úton” – figyelmeztetett Thibaud Gibelin, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója. Lapunknak a francia politológus rámutatott, a mostani ítélet az arisztotelészi természetes rend lerombolása felé tett lépés, hiszen olyasmit mondtak ki, ami nyilvánvalóan lehetetlenség. Bár egyedi ügyről van szó, Gibelin szerint a jelentősége túlmutat önmagán, civilizációs kérdés, és meglehetősen biztosak lehetünk benne, hogy meglesznek a politikai következményei is Európában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom