Külföld

A Nyugat-Balkánon figyelték meg a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését januárban

Januárban a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonalon észlelték az illegális bevándorlás okozta nyomás legjelentősebb növekedését; az Európai Unió külső határain az év első hónapjában a jogszerűtlen határátlépések száma 78 százalékkal haladta meg a tavaly januári és 23 százalékkal a két évvel ezelőtti adatokat - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

A Nyugat-Balkánon figyelték meg a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését januárban
Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint 2022 első hónapjában legkevesebb 14 642-en próbáltak meg illegálisan az Európai Unió területére jutni
Fotó: AFP/Sefa Karacan

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint 2022 első hónapjában legkevesebb 14 642-en próbáltak meg illegálisan az Európai Unió területére jutni, az adat meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet.

Januárban a nyugat-balkáni útvonalon 5826 illegális határátlépés esetében léptek fel az illetékes hatóságok, 148 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. Ezen az útvonalon Szíria, Afganisztán és Törökország volt a legtöbb migráns származási országa.

A Földközi-tenger középső medencéjében, a főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon 2150 illegális határátlépést jegyeztek fel, 107 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. Háromból két migráns Líbián át, a többi Tunézián keresztül érkezett. A Líbiából érkezők többségét egyiptomiak, bangladesiek és elefántcsontparti állampolgárok képviselték, a Tunéziából csónakokon érkezett migránsok mintegy 67 százalékát tunéziaiak tették ki - közölték.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögország tengeri és szárazföldi határait érintő migrációs útvonalon a feljegyzett illegális határátlépések száma az egy évvel ezelőttihez képest 28 százalékkal 1163-ra emelkedett. A Ciprusra illegálisan érkezett migránsok száma szintén nőtt, az év első hónapjában 850 belépést észleltek, 48 százalékkal többet, mint tavaly. Ebben a térségben főként kongóiak, szíriaiak és nigériaiak kíséreltek meg az unió területére jutni.

A Földközi-tenger nyugati, főként Spanyolországot értinő migrációs útvonalán az illegális határátlépések száma egyéves viszonylatban 55 százalékkal 693-ra csökkent. Ez megfelel az időjárási viszonyokhoz kapcsolódó szezonális tendenciáknak - írták. Ezen az útvonalon a regisztrált migránsok közel 60 százaléka algériai állampolgár volt.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az illegális bevándorlás 50 százalékos növekedéséről számoltak be 3007 feljegyzett esettel. Itt főként marokkóiak kerültek nyilvántartásba.

A jelentésből kiderült, hogy az EU keleti, főként Fehéroroszországgal közös határára nehezedő migrációs nyomás közel 79 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjában feljegyzett adatokhoz képest, noha a 2021 májusától különösen erősödő nyomás az előző évhez képest több mint tízszeresére nőtt.

Az uniós ügynökség jelentése kitért arra is, hogy az év első hónapjában az európai kontinens és Nagy-Britannia között az illegális határátkelések jelentős növekedését tapasztalták. Januárban a tengeri átkelések száma 273 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti adatokat. Több mint 2500 illegális migránst tartóztattak fel a La Manche csatorna partjain - közölték.

Kapcsolódó írásaink