Külföld

„A magyar baloldalnak az LMBTQ-lobbi és a migráció támogatása a fontos”

A koronavírus járvány komoly nehézségeket okozott a városi térségekben - a vírus gyorsabban terjedt a sűrűn lakott területeken, az egészségügyi ellátó intézmények túlterheltekké váltak, a járvány okozta munkanélküliség számos helyen jelentősen növekedett, a közösségi közlekedési eszközök használata csökkent, a légszennyezés és a lakhatással kapcsolatos nehézségek is a városi térségekben fokozódtak a leginkább. „Örvendetes, hogy a jelentés, mely a városi területek Covid-19 utáni kihívásaival foglalkozik, felismeri ezeket a problémákat, és megkísérel hatékony válaszokat beazonosítani a kezelésükre” - fejtette ki Deutsch Tamás az Európai Parlament keddi plenáris szavazása után.

„A magyar baloldalnak az LMBTQ-lobbi és a migráció támogatása a fontos”
Teljesen hiteltelen, hogy a súlyos korrupciógyanús ügyben érintett Cseh Katalin jegyzi az EP korrupcióellenes külügyi jelentését
Fotó: MH/Európai Parlament

„Rendkívül sajnálatos azonban, hogy Cseh Katalin a jelentésében még ilyen rendkívül nehéz helyzetben is a bevándorlók integrálásának és az LMBTQ-lobbi érvényesülésének harcos ideológiai kérdéseivel van elfoglalva” - tette hozzá a fideszes képviselő lapunknak eljuttatott nyilatkozatában.

Deutsch Tamás elmondta, a magyar kormány minden erőforrást arra fordít, hogy támogassa a magyar munkavállalókat és vállalkozásokat, a magyar polgárokat a koronavírus válságot követően az élet, a gazdaság újraindításában, nem pedig arra, hogy illegális bevándorlókat próbáljon integrálni a magyar társadalomba.

„Elfogadhatatlannak tartjuk a regionális fejlesztési források felhasználásának ideológia vezérelt átpolitizálására tett ismételt kísérletet, Cseh Katalinnak azt a törekvését, hogy a regionális és helyi önkormányzatoknak járó uniós fejlesztési források felhasználását a brüsszeli bürokratáknak az LMBTQ-lobbival kapcsolatban képviselt szélsőséges álláspontjának elfogadásáról tegye függővé„ - hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért tartózkodott a jelentés strasbourgi plenáris szavazásánál.

Teljesen hiteltelen, hogy a súlyos korrupciógyanús ügyben érintett Cseh Katalin jegyzi az EP korrupcióellenes külügyi jelentését

Az Európai Parlament mai ülésén vitáznak a képviselők a korrupció és az emberi jogokról szóló jelentésről. „Nem kérdés, hogy a korrupcióval szemben a leghatározottabb fellépést támogatjuk EU-n belül és kívül. Ugyanakkor megkérdőjelezhetőnek és elítélendőnek tartom, hogy ezt az antikorrupciós jelentést egy olyan politikus neve fémjelzi, aki súlyos, több milliárd forintos csalásgyanús ügyben érintett, amiben jelen pillanatban is eljárás folyik”- emelte ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke.

A jelentés EP-felelőse, Cseh Katalin uniós közpénzekkel kapcsolatos csalás ügyében érintett, az ügyben jelenleg is nyomozás folyik. A képviselő vezette cég és a családjához köthető vállalatok üzleti köre a megalapozott gyanú szerint a hazai és uniós fejlesztési forrásokat rendszerszinten megcsapoló céghálózatként működtek.

A jelentés kitér a minősített többségi szavazás bevezetésére is, amiről a képviselő így nyilatkozott: ”A minősített többségi szavazás bevezetése ellentétes az uniós alapszerződésekkel és akár politikai zsarolóeszközként is használható a kisebb tagállamokkal szemben, akik így nem tudnák érdekeiket érdemben érvényesíteni az EU külpolitikájában. Meggyőződésem, hogy egy erős Európai Unió szuverén tagállamokon alapszik, azonban a Cseh-jelentésben említett szavazási mechanizmus ezen elveket ásná alá„ - hangsúlyozta Gál Kinga.

Schaller-Baross Ernő: az EP elvonná az uniós tagállamok civil szervezetek feletti ellenőrzési jogköreit

Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége elvonná az uniós tagállamoktól a civil szervezetek feletti ellenőrzési jogköröket, mégpedig úgy, hogy a törvényeken felül helyezné ezeket a szervezeteket - jelentette ki Schaller-Baross Ernő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője kedden Strasbourgban a közmédiának adott nyilatkozatában.

A határokon átnyúló tevékenységet folytató európai egyesületek és nonprofit szervezetek alapszabályairól szóló jelentés kedd esti plenáris EP-vitáját megelőzően nyilatkozva a képviselő kifejtette: az EP saját kezdeményezésű jelentése a tagállamok hatásköreit leépítve, egy európai uniós civil szervezeti ügynökség létrehozását helyezi kilátásba, az európai szuperállam jegyében. 

Mint mondta, ennek az ügynökségnek az lenne a feladata, hogy ellenőrizze a jelentésben javasolt rendelet alkalmazását, és ezáltal beleszólása lehetne a civil szervezetek tagállami és uniós finanszírozásába, „a nyílt társadalmak előmozdítása érdekében”. A jelentés egy uniós irányelvjavaslatot is magában foglal, amely előírná, hogy a nemzeti szabályozás a minimális átláthatóságot sem követelheti meg a nonprofit szervezetektől, különösen a pénzügyeket illetően.

„Olyan alapinformációk - tette hozzá -, mint az alapítási adatok, tagság, működés, költségvetés, kiadások bizalmas információnak minősülnének.” A képviselő arra is rámutatott, hogy a javasolt jogszabálycsomag alapján bármely civil szervezet uniós státuszt választhat, ha működése „határokon átnyúlónak minősül”, és ha így veszik nyilvántartásba, akkor nincs olyan tagállam, amely érdemben számonkérhetné működését.

„Míg a bevándorláspárti Soros-szervezetek törvényt sértenek, semmibe veszik az uniós határvédelmi szabályokat, embercsempészekkel működnek együtt, az EP gyakorlatilag a jogrend és az állampolgárok fölé kívánja helyezni ezeket” - jelentette ki. 

Mint mondta, „a jelentéstevő az a német radikális baloldali Sergey Lagodinsky, aki korábban Lengyelországtól és Magyarországtól kívánt az uniós bizottságon keresztül megvonni forrásokat”. 

„A jelentésben Lagodinsky nevesíti Magyarországot, mégpedig az uniós bíróságnak a hazai civil szervezeteket érintő 2020-as törvénnyel kritikus döntésével összefüggésben. Pedig sem a bíróság, sem a bizottság nem állította soha, hogy a civil szervezeteknek olyan előjog járna, amely alapján mentesülniük kellene az átláthatósággal kapcsolatos összes követelmény alól” - mutatott rá. 

A képviselő azt mondta, súlyosan aláásná a jogállamiság elvét, amennyiben a civil szervezetek ellenőrizhetetlenné válnak. „Ez a kezdeményezés nem a valódi civil szervezeteket védi, hanem azokat az álcivil érdekeket, amelyek kiszolgálják az európai baloldal nemzetállamok gyengítésére irányuló föderalista törekvéseit” - fogalmazott. 

A Fidesz EP-képviselői elutasítják ezt a jelentést, "a mi EU-felfogásunk erős nemzetek szuverenitására épül, nem engedjük át a civil szervezetekkel kapcsolatos hatáskört az EU-nak" - szögezte le Schaller-Baross Ernő.

Kapcsolódó írásaink