Külföld

Migránsok szálltak meg egy hotelt

A belga rendőrség tehetetlen a bevándorlókkal szemben, míg Olaszországban két tunéziai nő borzolja a kedélyeket

Közösségi oldalakon reklámozzák az Európába történő bevándorlást tunéziai fiatalok. A két nő mosolyogva hirdette azt az utat, amely minden évben több ezer ember halálát okozza. Brüsszelben pedig migránsok foglaltak el egy használaton kívüli szállodát.

Migránsok szálltak meg egy hotelt
Folyamatos a migrációs nyomás a Földközi-tengeren, az utat fontolgatókat az emberkereskedők mellett már hírességek is biztatják felelőtlenül
Fotó: AFP

Az életveszélyes Földközi-tengeri migráció és az embercsempészet népszerűsítése miatt bírálnak hazájukban és Olaszországban két tunéziai közösségimédia-sztárt – írta meg a Daily Mail című lap. A 21 éves Chaima Ben Mahmoude tavaly decemberben töltött fel közösségi oldalára egy videót, amelyen mosolyogva mutatja, amint egy migránsokkal zsúfolt csónakban átkel Tunéziából Olaszországba. Egy hónappal korábban a 18 éves Sabee al Saidi hasonló felvételeket osztott meg magáról.

Chaima Ben Mahmoude érkezése után az AP hírügynökségnek azt állította, kénytelen volt megtenni a veszélyes utat, mert Tunéziában csak kilencven angol fontot (körülbelül 38 ezer forintot) keresett havonta fodrászként. A két nő azóta európai városokba látogatott el, és képeket osztottak meg többek között bevásárlókörutakról és BMW-s utazásaikról.

Szakértők szerint mindez másokat is arra ösztönözhet, induljanak útnak Európa felé. Az olasz partokra nehezedő migrációs nyomás egyébként is erősödik, miközben az Ocean Viking mentőhajó a hétvégén 247 migránst vett a fedélzetére.

A bajor hatóságok is egyre több illegális bevándorlót tartóztatnak fel. Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter hétfőn a Junge Freiheit című német lap szerint elmondta, 2021-ben csaknem ezernyolcszáz illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, amely 37 százalékos növekedést jelent a 2020-as adatokhoz képest.

Brüsszelben iratokkal nem rendelkező migránsok foglaltak el egy használaton kívüli hotelt. A The Brussels Times hírportál információi szerint a Saint-Josse városrészben található szállodában a rendőrök vasárnap mintegy ötven, főként afrikai illegális migránst találtak. Mivel azonban az épületet akkor már több mint 24 órája birtokba vették, a rendfenntartói beavatkozás jogilag már nem volt lehetséges, így csak az épület tulajdonosa tehet jogi lépéseket.

Kapcsolódó írásaink