Külföld

A világsajtó ismét Orbánt hallgatta

Szenzációhajhász, nevetséges csúsztatás a német álhírgyárban

Bejárta a világsajtót Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelő beszéde. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója azt emelte ki címadásában, hogy a kormányfő figyelmeztetett, az ukrajnai helyzet eszkalálódása újabb migránshullámmal fenyeget. Az anyagot világszerte számos médium átvette, köztük a The Washington Post és a Times of Israel is.

A Reuters címadásában azt emelte ki, hogy Orbán Viktor bejelentette a benzinárstop meghosszabbítását. A brit hírügynökség cikkét is sok helyütt átvették, többek közt a France 24 is. Saját tudósítással jelentkezett a kínai Hszinhua hírügynökség is, ismertetve az évértékelő beszéd minden fő témáját.

Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára tegnapi nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy bár a dpa német hírügynökség cikkének címében azt állította, Orbán Viktor a beszédben nem célzott Magyarország kilépésére az Európai Unióból. Idézte a miniszterelnököt, aki így fogalmazott:

„A legfontosabb az, hogy együtt akarunk-e maradni. Különösen itt, Európában, mert az Európai Unió­nak csak akkor van jövője, ha az egyre növekvő kulturális elidegenedés ellenére is együtt tudunk maradni. A magunk részéről mi egyben akarjuk tartani az Európai Uniót. Ezért többször is tettünk toleranciaajánlatot Brüsszelnek és Berlinnek is.” Hozzátette, a kormányfő szerint Budapest nem várja Brüsszeltől, hogy átvegye a magyar migránspolitikát, a magyar családpolitikát vagy a magyar kül- és nemzetpolitikát, „de ők sem követelhetik tőlünk azt, hogy átvegyük az övéket”.

A beszédből tehát az derült ki, hogy Orbán Viktor az EU egyben maradását hangsúlyozta. „Akkor miért jelentkeztek a dpa szerkesztői ilyen szenzációhajhász és nevetséges címmel? Mert így működik Németország fake news-gyára” – jegyezte meg Kovács Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor a nemzet egészéhez is szólt beszédében

ĀNézőpont Intézet: A kormányfő beszéde egyben a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás kampányának a kezdete is volt, hiszen a választóknak április 3-án ebben a nagyon fontos kérdésben is dönteniük kell