Külföld

Nem zárná ki a migránsok őrizetét Franciaország

Menekültügyi reformtervek

Olyan jogi eszköz bevezetésére tett javaslatot az unió soros francia elnöksége, amely lehetővé tenné az EU külső határain lévő országokba érkező menedékkérők őrzött központokban történő elhelyezését, ameddig lezárul az érintettek úgynevezett átvilágítási eljárása.

Az EUObserver hírportál birtokába jutott dokumentum szerint a kérelmezők így technikailag még nem tartózkodnának legálisan a közösség területén, mivel nem teljesítették a beutazási feltételeket. Az portálnak nyilatkozó migrációs szakértők szerint egy effajta intézkedés bevezetése aláásná a menedékkérők jogait. A brüsszeli székhelyű Európai Menekültügyi Tanács (ECRE) szerint az lenne a legjobb, ha az ötlet teljesen kikerülne az uniós menekültügyi reformjavaslatok közül.

Az ECRE egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a javaslat szisztematikus fogvatartást eredményezne a határokon, amely a 2020-ban leégett leszboszi Moria menekülttáborban uralkodó katasztrofális állapotokhoz vezetne. Az egyre nagyobb migrációs nyomással küzdő Olaszországban a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) egy új intézkedés bevezetésével csökkentené a börtönök zsúfoltságát. A párt szenátus előtt bemutatott javaslata szerint a külföldi elítélteknek, akik a rabok körülbelül harminc százalékát teszik ki az ország börtöneiben, saját hazájukban kellene letölteniük büntetésüket.

Kapcsolódó írásaink