Külföld

Mit írnak a magyar politikáról és a közelgő választásokról az arab nyelvű sajtóban?

A Magyarországról alkotott kép az elmúlt hét évben nagy változásokon ment keresztül az arab világban - hívta fel a figyelmet Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében.

Az elemzésben olyan, az arab nyelvű médiában, legfőképp hírportálokon megjelenő írások rövid kivonatai kerültek összegyűjtésre, amelyek a magyar politikáról vagy a közelgő választásokról szólnak. Két csoporton van a fókusz: a tisztán arab tulajdonban lévő sajtón, valamint a nyugati államok (legfőképpen britek és franciák) által finanszírozott internetes híroldalakon. Az ismertetésben a 2015-ös migrációs válság szolgáltatja a kiindulópontot, amikor hazánkról több negatív hangvételű írás is megjelent az arab sajtótermékekben, majd ennek lecsengését követően már a különböző arab országok és Magyarország közötti együttműködés került reflektorfénybe.

Napjainkban az arab nyelvű internetes oldalakon leginkább a közelgő választások apropójából kerülünk időnként a figyelem középpontjába. Ez utóbbival kapcsolatban az elmúlt hat hónapban megjelent publicisztikákat szemlézték és bemutatták az olvasók számára, hogy az arab világban vajon mennyit tudnak a magyar belpolitikáról, és milyen eredményt várnak április 3-án. Tanulságként levonható, hogy az Európában megjelenő arab nyelvű oldalak esélylatolgatásaik során a liberális európai nézőpontokat helyezik előtérbe. A franciák vagy britek által fizetett arab nyelvű médiában nem ritkák a lejárató kampányok, amelyek hatással vannak az arab anyanyelvű olvasóközönségre. Emellett a választásokon kivétel nélkül szoros eredményt várnak, de egyikük sem bátorkodik ellenzéki győzelmet prognosztizálni. Ezzel szemben az arab tulajdonosi háttérrel bíró hírportálokon objektívebb képet jelenítenek meg, és pusztán a tárgyilagos tájékoztatás a céljuk.

Az elemzés teljes egészében ide kattintva tekinthető meg.