Külföld

Fegyvercsörtetés Kelet-Európában

Alig álcázott erőfitogtatás zajlik fehérorosz és ukrán területeken, a diplomácia pedig egy helyben topog

Az Európai Unió keleti szomszédságában tovább halmozódnak a katonai alakulatok és a fegyverek, Oroszország és a fehérorosz hadsereg közös hadgyakorlatot tart, míg az ukrán haderő is hasonló műveletet hajt végre. Eközben tárgyalások folytak a brit és az orosz külügyminiszter között, de lényegi közeledés nem történt.

Fegyvercsörtetés Kelet-Európában
Nagyszabású hadgyakorlatba kezdett Oroszország és Fehéroroszország
Fotó: AFP/Eyepress

Közös hadgyakorlatot kezdtek az orosz és a fehérorosz fegyveres erők Fehéroroszországban. A tíznaposra tervezett gyakorlatokat a fehérorosz fegyveres erők domanovszki gyakorlóterén, valamint Fehéroroszország más területein tartják. Céljuk a moszkvai védelmi tárca szerint a külső agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi művelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem.

A gyakorlaton orosz részről a (távol-)keleti katonai körzet katonai parancsnokságainak egységei vesznek részt, nehéz haditechnikai eszközökkel és Sz–400-as légvédelmi rendszerekkel, amelyeket csütörtökön hadrendbe állítottak a Lengyelországgal és Ukrajnával határos Breszt megyében.

Ezzel párhuzamosan az ukrán hadsereg csütörtökön kezdett tíznapos hadgyakorlatba, amelynek keretében az ukrán fegyveres erők tagjai azokkal a fegyverekkel is gyakorlatoznak, amelyeket a közelmúltban kapott Ukrajna a külföldi partnerei­től: így az amerikai gyártású Javelin páncéltörőkkel, a Nagy-Britanniá­tól kapott NLAW tankelhárítókkal és a Bayraktar típusú, török csapásmérő drónokkal.

Tovább folytatódnak a diplomáciai egyeztetések is, Liz Truss brit külügyminiszter csütörtökön Moszkvában orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tárgyalt.

A megbeszélések után a brit politikus kifejtette, még mindig van arra idő, hogy Oroszország véget vessen az Ukrajna elleni agressziójának, amely aláássa Moszkva nemzetközi pozícióit. „Az orosz kormány agressziója és arra irányuló kísérletei, hogy újratárgyalja a múltat, komolyan aláássa Oroszország nemzetközi tekintélyét” – mondta Truss.

Szergej Lavrov viszont másképp látta a Liz Truss-szal folytatott párbeszédét. „Őszintén szólva csalódott vagyok amiatt, hogy a néma és a süket párbeszéde alakult ki közöttünk, úgy tűnik, hogy hallgattuk, de nem hallottuk meg egymást. Legalábbis a mi igen részletes magyarázataink előkészítetlen talajra hullottak” – közölte a sajtótájékoztatón. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia készülhet valamire, ha eva­kuálja követségének személyzetét Ukrajnából.

Nem jönnek újabb NATO-csapatok Magyarországra


Magyarország egyelőre gondolni sem akar az Oroszország elleni további uniós szankciókra, mert azt szeretné, hogy a felek kerüljék el a legrosszabb eshetőséget, és találjanak diplomáciai megoldást – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Euro­news hírcsatornának adott interjúban. A tárcavezető hangsúlyozta, eddig azért nem vétózták meg ezeket a szank­ciókat Brüsszelben, mert nem akarták megbontani az Európai Unió egységét.

Hozzátette, hogy a szankciók nem működnek, ezt bizonyítja az is, hogy Németország és Oroszország kereskedelme nőtt a korábbi büntetőintézkedések bevezetése óta. A katonai szövetség Kelet-Euró­pában zajló csapatösszevonásairól szólva azt mondta, a magyar kormány nem egyezik bele, hogy újabb NATO-egységek jöjjenek Magyarországra, mert a honvédség Szijjártó szerint képes megvédeni az országot. Egyúttal kiemelte, bíznak abban, hogy Oroszország hosszú ideig nem akar majd háborút indítani Ukrajnában.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom