Külföld

Scholz szerint a Nyugat hatásos szankciókkal készül egy Ukrajna elleni esetleges orosz agresszióra

A háború megakadályozása a cél

Kemény válaszlépésekre számíthat Oroszország, ha erőszakra vetemedik Ukrajna ellen, de a lehetséges szankciók listája nem kerül nyilvánosságra – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben.

Scholz szerint a Nyugat hatásos szankciókkal készül egy Ukrajna elleni esetleges orosz agresszióra
Duda, Scholz és Macron Berlinben tárgyalt
Fotó: AFP/Hannibal Hanschke

A szövetségi kormányfő azt mondta, a Nyugat eddigi tevékenysége eredményes, mert Moszkva megértette, hogy a szankciók egységesek és hatásosak lennének, de túl korai azt mondani, hogy megoldódtak a problémák. Scholz kedden a weimari háromszög, azaz Németország, Lengyelország és Franciaország csúcsértekezletén vett részt, amely után kiemelte, hogy a három ország közös célja az európai háború megakadályozása.

Andrzej Duda lengyel államfő szerint „az orosz csapatok példátlan felvonulásának közepette” ki kell nyilvánítani az egységet és az Ukrajna iránti szolidaritást. Emmanuel Macron francia elnök a legnagyobb kincsnek nevezte Európa békéjét és stabilitását, amelynek védelme kötelesség. Macron Berlin előtt Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozóról szólva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, voltak pozitív jelzések a két elnök sajtótájékoztatóján, de Moszkva ezekből nem hallotta ki, hogy Kijev elkötelezte volna magát az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtása mellett.

Kapcsolódó írásaink