Külföld

Saját bevallása szerint nem ölt meg senkit a párizsi merényletek fővádlottja

Esküdtszék előtt Salah Abdeslam

Megkezdődött szerdán a 2015. november 13-i, százharminc halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozat fővádlottjának, Salah Abdeslamnak az első részletes meghallgatása a párizsi különleges esküdtszéken.

A terrortámadást végrehajtó kommandó egyetlen túlélője az MTI szerint azt nyilatkozta: „Nem öltem meg senkit, és nem sebesítettem meg senkit.” A 32 éves vádlott hozzátette, bár nem járt Szíriában, és soha nem fogott fegyvert, az Iszlám Állam katonájának tekinti magát. Ezek után úgy vélte: „A terrorügyekben az ítéletek szélsőségesen szigorúak. Megértem, hogy az igazságszolgáltatás példát akar mutatni, de üzenetet is kell küldenie.”

A terrortámadásban a Stade de France stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában pedig három másik terrorista lépett akcióba. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára. A terroristák közül egyedül a marokkói származású, francia állampolgársággal rendelkező Abdeslam nem járt Szíriában, és nem kapott kiképzést. A nyomozás szerint ő volt a logisztikai szervező Európában, ő bérelte a gépkocsikat, a lakásokat, és szállította a terroristákat. Még nem egyértelmű, hogyan és miért maradt életben.

Kapcsolódó írásaink