Külföld

Politizálnak a „független” NGO-k

Az Európai Unió intézményei elfogult szakértői vélemények alapján döntenek, írja a Századvég Alapítvány

A tegnap közzétett jelentésében a Századvég Alapítvány az Európai Unió jogállamisági mechanizmusának fogalomrendszerét elemzi. Következtetésük szerint ez jelentősen torzul annak eredményeként, hogy kialakításában komoly szerepet játszanak a Soros György alapítványaihoz köthető nem kormányzati szervezetek.

A Századvég Alapítvány jelentése szerint az Európai Unió jogállamisági mechanizmusa a Soros György hatáskörébe tartozó NGO-k befolyása alá került. A tanulmány kiemeli, az uniós szervek úgy kívánnak érvényt szerezni a politikai akaratuknak, hogy saját keretrendszert kialakítva, uniformizálják a jogállamiság egyetemesen elfogadott, definícióval nem rendelkező fogalmát, majd azok az országok, akik nem felelnek meg a nyílt társadalmak szempontrendszerének, antidemokratikus bélyeget kapnak.

A vádakat a Soros György által finanszírozott NGO-k, mint „jogállamisági szereplők” és jogállamszakértők képviselik, akik a függetlenség látszatába burkolózva fogalmazzák meg politikailag motivált érveiket. Brüsszel azáltal, hogy egyre szélesebb jogköröket biztosítana a civil szervezeteknek és mind nagyobb beleszólást engedne nekik a jogállamisági mechanizmus kialakításába, jelentős hatalmat adna a senki által meg nem választott (ezért le sem váltható), népi legitimációval nem rendelkező NGO-k kezébe, amelyek jelentős befolyáshoz jutva vennének részt a belpolitikai történések alakításában. Az NGO-k döntéshozó szerepbe helyezése végső soron a népszuverenitás felszámolását jelenti – írja a jelentés.

Az alapítvány tanulmánya arról tájékoztat, hogy ugyan alapvető jelleggel meghatározható a jogállamiság normatív tartalma, egyetemesen elfogadott jogállamiság-definíció nem alkotható. Ennek erőltetése inkább csak uniformizációs törekvésként fogható fel, ami Brüsszel elmúlt évtizedes nyilatkozatai fényében könnyen elképzelhető. Ezzel párhuzamban az elmúlt időszakban egyre több jel utal arra, hogy a tevékenységüket jelentős részben külföldi forrásokból fedező nem kormányzati szervezetek például korábbi, tisztán jogvédő funkciójukat háttérbe szorítva egyre nagyobb befolyást kívánnak szerezni a hazai politikai térben. Az Egyesült Államokban a hasonló entitásokat külföldi ügynökszervezetként kezelik, aktivitásukat kiemelten figyelik, tevékenységüket regisztrációhoz kötik. A Századvég Alapítvány elkötelezett a nemzeti szuverenitás, a jogbiztonság és az átláthatóság mellett, amelynek nyomán NGO-radar néven monitoringrendszerben, folyamatosan elemzi a vonatkozó szervezetek magyarországi működését, írja a tanulmány.

Kapcsolódó írásaink