Külföld

Nyíltan kell beszélni az iszlám értékek európai szemléletéről

Kijózanító svéd tanulmány

A svéd Clapham Institutet tanulmánya szerint egyes iszlám értékek lehetetlenné teszik a sikeres integrációt. Az írás szerzői azt állítják, rendszeresen találkoznak az erőszakról, a nők elnyomásáról szóló hírekkel.

Ilyenek például a párhuzamos jogrendszerek, a svéd iskola értékrendjét sértő iszlám iskolák, az iszlámot bírálók elleni erőszakos cselekmények. Ezeket a jelenségeket egyes muszlim csoportok az iszlám szent szövegeire hivatkozva okolják meg. Itt az ideje problematizálni az iszlám emberi jogokhoz való viszonyát, jelenti ki a Clapham Institutet Iszlám értékek kontra nyugati értékek című jelentésében.

A szerzők felvetése szerint a politikusoknak és a médiának nyíltan kell beszélnie az iszlám problémáiról anélkül, hogy iszlamofóbiával vádolnák őket. Az újonnan érkezett muszlimokat pedig tájékoztatni kell arról, hogy a Koránban hirdetett bizonyos gyakorlatokat nem fogadnak el a nyugati világban.

Kapcsolódó írásaink

Képmutató az elit Brüsszelben

ĀAz európai szuverén nemzetek szabad együttműködésére van szükség – nyilatkozta a madridi konzervatív csúcs előtt Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke