Külföld

Ellenzéki össztűz alatt Faeser

A németek kevesebb mint egyharmada elégedett a kormánnyal

Az alkotmányvédelem által megfigyelt egyik antifacsoport lapjába írt még tavaly vendégcikket Nancy Faeser német belügyminiszter. A biztonsági hatóságok attól tartanak, hogy a tárcavezető menekültügyi tervei újabb tömegeket vonzanának Európába.

Ellenzéki össztűz alatt Faeser
Szélsőbalra húz a belügyminiszter
Fotó: AFP/Bernd von Jutrczenka

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Nancy Faeser német belügyminiszterre, miután nagy nyilvánosságot kapott, hogy tavaly nyáron egy szélsőbaloldali antifakiadványba írt vendégcikket. A szociál-demokrata politikus kinevezése előtt megjelent cikke a szélsőjobboldal veszélyeiről szólt, több ellenzéki párt viszont nem is a tartalmat, hanem a médiumot tartja igazán problémásnak, amelyben a cikk megjelent. A magazint a szélsőbaloldali VVN-BdA csoport adja ki, amelyet a bajor alkotmányvédelmi hivatal a szélsőségesek közé sorol, és a szövetségi alkotmányvédelem is megfigyel.

Matthias Hauer kereszténydemokrata szövetségi parlamenti képviselő az ügy kapcsán a Twitteren azt írta, Faesernek belügyminiszterként harcolnia kellene az alkotmány ellenségei ellen ahelyett, hogy támogatná őket. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) belügyi szakértője, Stephan Mayer gondatlansággal vádolta meg a tárcavezetőt. Stefan Brandner, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt helyettes szóvivője egyenesen Faeser lemondását követelte.

A tárcavezető a Twitteren reagált a történtekre, mint írta, mindig is határozott álláspontot képviselt a szélsőjobboldallal és a nyílt társadalom ellenségeivel szemben, és a jövőben is így fog tenni.

Nemcsak a szélsőbaloldali magazinban megjelent cikk miatt, hanem menekültügyi tervei miatt is bírálják Faesert. A miniszter olyan európai uniós tagállamokkal tervez együttműködést, akik hajlandók a menedékkérők befogadására. Célja ezzel a legális bevándorlás elősegítése, az illegális migráció visszaszorításával. A biztonsági hatóságok viszont a Bild című lap szerint úgy vélik, az ötlet csak újabb tömegeket vonzana Európába. Markus Ferber CSU-s európai parlamenti képviselő szintén úgy vélekedik, hogy Faeser menekültügyi reformtervei biztonsági kockázatot jelentenek Németországra nézve.

A német szövetségi kormány kedden volt éppen két hónapja hivatalban. A baloldali koalíció eddigi teljesítményével a németek kevesebb mint egyharmada elégedett egy felmérés szerint. Az RTL csatorna megbízásából készített közvélemény-kutatás résztvevőinek harminc százaléka véli úgy, hogy a kormány jó munkát végez, ezzel szemben 64 százalék kevésbé vagy egyáltalán nincs megelégedve az Olaf Scholz vezette kabinet teljesítményével.

Kapcsolódó írásaink