Külföld

A zöld átállás nem helyezhet további terheket az emberekre

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelemmel foglalkozó szakbizottságában (ENVI) mutatták be az üvegházhatású gázok uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerének reformjáról készült EP-javaslatot, amely az uniós klímacsomag egyik legvitatottabb jogalkotási tervezete.

A zöld átállás nem helyezhet további terheket az emberekre
Tóth Edina fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

Az EP javaslata szerint a lakossági épületeket, a közlekedést és a települési hulladék égetését is be kellene vonni az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerbe. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elfogadhatatlannak minősítette az EP tervezetét. “A zöld átállás nem helyezhet további terheket az emberekre. El kell kerülni, hogy egy kiterjesztett kvótakereskedelmi rendszer jöjjön létre, az ugyanis drasztikusan megnövelné a családok terheit és a rezsiköltségeket” - mutatott rá a fideszes politikus.

Tóth Edina szerint a fokozatos zöld átmenetre feltétlenül szükség van, de ez csak úgy mehet végbe, ha a szükséges ipari, gazdasági változások nem rónak aránytalanul nagy terhet az emberekre, és nem rontják az uniós vállalkozások versenyképességét, s nem veszélyeztetik a rezsicsökkentés fenntarthatóságát.

Ha a jelenlegi brüsszeli terveket elfogadják, akkor emelkedik az áram ára, a fűtés költsége, a szemétszállítás díja és drágulnak az üzemanyagok, ami elfogadhatatlan. „Álláspontunk világos: a legnagyobb terheket nem a családoknak, hanem a környezetszennyezésért elsősorban felelős nagyvállalatoknak kell megfizetniük. „A nemzeti konzultáción a válaszadók 99 százaléka felhatalmazott minket arra, hogy ezt az álláspontot képviseljük a brüsszeli vitákban, mi továbbra is így kívánunk eljárni„ - emelte ki a fideszes politikus.

Kapcsolódó írásaink