Külföld

Szabálytalanul lett Giuseppe Conte az ötcsillagosok elnöke

Bírósági döntés

Érvénytelenítette a nápolyi bíróság az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjének, Giuseppe Conte volt kormányfőnek pártelnökké választását.

Szabálytalanul lett Giuseppe Conte az ötcsillagosok elnöke
Giuseppe Conte
Fotó: AFP

A brüsszeli Politico című lap közlése szerint a párt tagjai online szavazásokon hozzák meg a legfontosabb döntéseket, a nápolyi bíróség hétfőn két ilyen voksolás eredményét függesztette fel, az egyik az M5S alapszabályának megváltoztatásáról, a másik Conte pártelnöki kinevezéséről szólt. Az indoklás szerint a bíróság súlyos hibákat állapított meg a döntéshozatali folyamatban, nyolcvanezer új párttagot ugyanis kizártak a tavaly augusztusban lezajlott két voksolásból, amelyek egyébként sem érték el a határozatképességet, mivel a tagok kevesebb, mint fele szavazott.

A bírósági döntés mélyebb válságba sodorhatja az M5S-t, amely a jobbközép szövetséghez hasonlóan megosztottá vált Sergio Mattarella államfő újraválasztása után. Az eljárást egyébként az M5S azon aktivistái kezdeményezték, akik ellenzik Conte pártelnökségét, illetve azt, hogy a volt kormányfő a baloldali Demokrata Párttal akar együttműködni.

Szerintük az ítélet visszaállítja azt az elvet, hogy valamennyi tag részt vehessen a mozgalom alapvető döntéseinek meghozatalában, az egyenlőség ugyanis az M5S egyik sarokköve. A párt vezetése formálisan visszakerült Beppe Grillo alapító kezébe, aki rendkívül bonyolultnak nevezte a kialakult helyzetet, valamint közölte, hogy tiszteletben tartják az ítéletet. Az M5S hamarosan újra szavazást tarthat az érintett ügyekben.

Kapcsolódó írásaink