Külföld

Sokan fenyegetik Putyint szankciókkal

Joe Biden elnök lezáratná az Északi Áramlat–2 gázvezetéket, ha Moszkva fegyverrel rendezné az Ukrajnával kialakult konfliktust

Legfelsőbb szinten folytatódnak az erőfeszítések az orosz–ukrán válság enyhítésére. Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is tárgyalásokon vett részt már a hét első napjaiban, hogy elejét vegyék egy esetleges háborús konfliktusnak.

Összhang van Németország és az Egyesült Államok között az „orosz agresszió” megelőzését célzó fellépés megítélésében – jelentette ki hétfőn Joe Biden amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta Olaf Scholz német kancellárt. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok, Németország és a NATO kész válaszolni, ha Oroszország lerohanná Ukrajnát. Biden egyben azzal fenyegetett, hogy nem lesz Északi Áramlat–2 gázvezeték, ha Moszkva tankokkal és csapatokkal hatolna be Ukrajnába.

„Szoros szövetségesek vagyunk, és intenzíven együttműködünk” – hangsúlyozta a maga részéről Scholz is. „Mindez fontos, hogy megtehessük azokat a lépéseket, amelyek például az Ukrajna elleni orosz agresszió esetén válhatnak szükségessé” – tette hozzá. Scholz arról is beszélt, hogy Németország hajlandó nagy összeggel hozzájárulni Ukrajna gazdasági stabilitásához. A tavaly decemberben hivatalba lépett német kancellárt ennek ellenére egyes szövetséges országok azzal vádolják, hogy túl kicsiny nyomást gyakorol Oroszországra az ukrajnai válság ügyében.

Emmanuel Macron francia elnök az orosz hivatali partnerével hétfőn folytatott, moszkvai tárgyalását követően kijelentette: „Olyan új mechanizmusok kiépítésére van szükség, amelyek biztosítják a stabilitást a régióban, de ezeket az új rendelkezéseket nem lehet az elmúlt 30 év szerződéseinek felülvizsgálatával kialakítani.” Putyin szerint is Macron több elképzelése reális alap lehet az ukrajnai rendezésért megteendő közös lépések számára.

A francia elnök mellett, aki a minszki egyezmény betartását szorgalmazta, Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti moszkvai látogatása során ugyancsak a diplomáciai módszerek fontosságára helyezte a hangsúlyt. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden kiemelte, a miniszterelnök előző heti „jégtörő akciója” sikerrel járt.

Boris Johnson egy keddi cikke szerint is van remény az egységes nyugati fellépésre egy orosz invázió esetén. A brit miniszterelnök ugyanakkor utalásokat tett arra, hogy a nyugati országok között nem teljes a nézetazonosság a Moszkva elleni szankciók ügyében.

Ausztria is kész támogatni az Oroszországgal szembeni szankciókat még akkor is, ha ezek minden ország számára fájdalmasak lesznek – jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kedden Kijevben. Az osztrák diplomácia vezetője Jan Lipavsky cseh és Ivan Korcok szlovák külügyminiszterrel együtt látogatott Kijevbe, hogy kifejezzék szolidaritásukat Ukrajnának. Schallenberg elmondta, hogy előző nap cseh és szlovák kollégájával ellátogatott a Donyec-medencei frontvonalhoz, és látta, milyen nehéz a helyzet Kelet-Ukrajnában.

Kapcsolódó írásaink