Külföld

Magyar invázióval ijesztgetik a szlovák lapok olvasóikat

Északi szomszédunk felől érkeznek az első hibrid háborús támadások két hónappal a választások előtt

Elfogadhatatlannak tartja a Gyimesi György azt, hogy a napokban több szlovákiai lap is magyar fegyveres agressziót sugalló cikkeket tett közzé.

Magyar invázióval ijesztgetik a szlovák lapok olvasóikat
Koordinált kampány folyhat a magyar választások befolyásolására
Fotó: Facebook

Az OLANO kormánypárt magyar nemzetiségű képviselője arra szólította fel az uszító hangú cikkeket megjelentető sajtótermékek főszerkesztőit, hogy határolódjanak el az oldalaikon megjelent ilyen írások tartalmától. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a napokban a SME liberális hírportál Mi lenne, ha Magyarország eltörölné Szlovákiát? címmel jelentetett meg spekula­tív cikket.

Ezután az Aktuality hírportál közölt egy olyan videót, amelyben az Egyesült Államok és Szlovákia közt aláírt szerződést üdvözli, amiért az védelmet nyújthat Szlovákia déli területeinek elfoglalására irányuló magyar próbálkozások ellen. Végül múlt héten a Postoj hírportál jelentetett meg egy összeesküvés-elmélettel hatá­ros címet Karel Hirman publicista tollából, amely az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közti múlt heti találkozó margóján azt állítja: „Közös stratégiai céljuk országaik határainak elmozdítása szomszédaik kárára, hogy felszámolják a 20. század viharos eseményei óta elszenvedett veszteségeiket.”

Gyimesi szerint nem véletlen, hogy hirtelen egyszerre több ilyen magyarellenes cikk jelent meg, ez koordinációra utal. Úgy fogalmazott: „Hozzájárulnak a liberális és a brüsszeli mainstream Orbán Viktor ellen folytatott harcához, amit úgy is értelmezhetünk, mint beavatkozást a magyar választásokba.”

A SME hírportál kiadójában tavaly vásárolt Soros György Media Development Investment Fund  cége jelentős részesedést, a Postoj hírportál szerzője, Karel Hirman pedig Volodimir Hrojszmann volt ukrán miniszterelnök tanácsadója volt, aki már 2015-ben személyesen tárgyalt Sorossal az ukrán színes forradalmat követő reformokról. Az Aktuality hírportál pedig a német Axel Springer cég tulajdona, amelynek termékei rendszeresen veszik a magyar kormányt célkeresztjükbe.

Kapcsolódó írásaink