Külföld

Az amerikai baloldal minél több migránst engedne be

Radikális demokraták

A Mathias Corvinus Collegium által szervezett Budapest Lectures eseménysorozat legutóbbi eseményén Mark Krikorian, az amerikai Center for Immigration Studies ügyvezető igazgatója beszélt az Egyesült Államokban tapasztalható migrációs válságról.

Krikorian elmondta, hogy az amerikai baloldal az elmúlt évben radikalizálódótt a bevándorlás témájába, és minden másnál – környezetvédelem, szólásszabadság – fontosabb célnak jelölte ki a bevándorlás támogatását, és azt, hogy minél több migránst engedjenek az országba. Így az egész Demokrata Párt egységesen áll Joe Biden elnök migrációs politikája mögött. Kiemelte, az elmúlt évben a kiutasítások száma 90 százalékkal csökkent, és a bűnözök deportálása is kétharmadával esett vissza.

Arra a kérdésre, hogy milyen hasonlóságok vannak az európai és amerikai migrációs válság között, elmondta, véleménye szerint a probléma gyökere mindkét kontinensen a menedékjog több évtizede változatlan rendszere, amely mára elavulttá vált. Hozzátette, hogy azt eredetileg kivételes eljárásnak szánták, ugyanakkor mára a menedékjoggal való visszaélés lett a bevándorlás fő formája. Krikorian véleménye szerint amíg nem változtatják meg a menedékjogi szabályozást, addig lehetetlen megoldani a problémákat.

Kapcsolódó írásaink