Külföld

Irán folyamatosan növeli a befolyását

Teherán egyre aktívabban vesz részt a közel-keleti konfliktusokban, és próbálja erősíteni pozícióit Izraellel szemben

Irán az utóbbi időben egyre több erőfeszítést tesz, hogy szükség esetén két oldalról is támadás alá tudja venni Izraelt: délről a jemeni lázadók segítésével, északról pedig egy terrorista- és narkóállam kiépítésével igyekszik elérni céljait.

Irán folyamatosan növeli a befolyását
Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője mellett tüntető nő Teheránban
Fotó: AFP/Morteza Nikoubazl

A 2014 óta tartó jemeni polgárháború mára válójában Irán Izrael elleni proxyháborújává vált, ahogy a húti lázadók egyre több támogatást kapnak az Iráni Forradalmi Gárdától (IRGC). A múlt hónapban a lázadók több nagy hatótávolságú támadást indítottak az Egyesült Arab Emirátusok ellen. Ezek egyrészt azt jelzik, hogy a hútik katonai képességei jelentősen javultak az IRGC támogatásának hatására, másrészt a támadások időzítése egybevág azzal, hogy az Emirátusok csatlakozott az Ábrahám Egyezményekhez, és normalizálta a kapcsolatát Izraellel.

Iránnak Jemen földrajzi fekvése miatt igazán jelentős, hiszen közel fekszik az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger kulcsfontosságú tengeri hajózási útvonalaihoz, tavaly több dróntámadást is elkövettek izraeli cégekhez köthető teherhajók ellen a húti lázadók iráni gyártmányú fegyverekkel. Valamint az ország északi területéről ballisztikus rakétákkal támadható Izrael déli része, jemeni jelenlétének erősítésével Iránnak az az egyik legfőbb célja, hogy Izraelt bekerítse északi és déli irányból.

Ezzel Izrael is tisztában van, ugyanis az Izraeli Védelmi Erők nemrég megerősítette az ország déli légvédelmét.

Irán a jelek szerint egyre aktívabb az Izraeltől északra fekvő térségben is. Az utóbbi időszakban a szíriai–libanoni és a szíriai–jordániai határon is megerősödött a fegyveresek általi drogcsempészet. A szakértők szerint Irán a térségben azt a taktikát másolja, amelyet korábban már Dél- és Közép-Amerikában sikerrel alkalmaztak az ottani gerillaszervezetek. Vagyis Szíria déli területén, amelynek közös határa van Jordániával és Libanonnal, egy olyan „narkó-terror államot” akar létrehozni, ahol a fegyver- és drogkereskedelem, a pénzmosás és egyéb illegális tevékenységek bevételeiből tudja finanszírozni a helyi Irán-párti fegyveres csoportokat.

Ugyanakkor egy frissen kiszivárgott dokumentum szerint az IRGC attól tart, hogy az ország romló gazdasági helyzete, és a csökkenő életszínvonal miatti elégedetlenség Ibrahim Raiszi elnök elleni forradalomhoz vezethet. Ezzel kapcsolatban a Jerusalem Post megjegyzi, hogy Biden amerikai elnök Irán számára éppen jókor oldott fel az országgal szembeni szankciókat az iráni atomalkuval kapcsolatos tárgyalás során.

Kapcsolódó írásaink

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

ĀAmerikai különleges erők egy rajtaütés során végeztek az ISIS irányítójával, ugyanakkor nem valósznű, hogy a terrorszervezet hosszú ideig vezér nélkül marad