Külföld

Putyin: Macron több elképzelése reális alap lehet az előrelépéshez Ukrajnában

Emmanuel Macron számos elképzelése reális a jövőre nézve - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a francia hivatali partnerével folytatott több, mint ötórás hétfői moszkvai tárgyalást követően.

Putyin: Macron több elképzelése reális alap lehet az előrelépéshez Ukrajnában
Vlagyimir Putyin orosz elnök a francia hivatali partnerével folytatott több, mint ötórás hétfői moszkvai tárgyalást követően
Fotó: THIBAULT CAMUS / POOL / AFP

Közölte, hogy a francia elnök kedden esedékes kijevi látogatását követően telefonon újból fel fogja venni vele a kapcsolatot.

Putyin azzal vádolta meg Kijevet, hogy az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások lerombolására vette az irányt, valamint hogy kerüli a tárgyalást a Donyec-medence szakadár köztársaságaival Ukrajna területi épségének békés helyreállításának békés lehetőségéről.

Macron: Új biztonsági mechanizmusok kellenek, a régiek felülvizsgálása nélkül

Új mechanizmusokra van szükség az európai biztonság szavatolásához, de nem a már meglévő megállapodások felülvizsgálása révén - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az orosz hivatali partnerével hétfőn folytatott moszkvai tárgyalását követően.

„Olyan új mechanizmusok kiépítésére van szükség, amelyek biztosítják a stabilitást a régióban, de ezeket az új rendelkezéseket nem lehet az elmúlt 30 év szerződéseinek felülvizsgálatával és az alapelvek felülvizsgálatával vagy az alapvető európai jogok korlátozásával kialakítani” - hangoztatta Macron a Putyinnal közösen megtartott sajtóértekezleten.

Macron úgy vélekedett, hogy Európának és Oroszországnak együtt kell működnie a biztonsági garanciákon, valamint a kontinens új biztonsági és stabilitási rendjén.

Kapcsolódó írásaink