Külföld

Miniszteri tanácsot hozna létre a schengeni övezet igazgatására Emmanuel Macron

Fontos a külső határok védelme

A schengeni rendszer reformját sürgette az uniós tagállamok belügy- és igazságügyi miniszterei előtt szerda este mondott beszédében az EU soros elnökségét betöltő Franciaország államfője, Emmanuel Macron.

A politikus kiemelte, hogy a rendszert a közelmúlt migrációs folyamatai és terrortámadásai előtt dolgozták ki. Macron egy schengeni tanács létrehozását javasolta, amelyben a tagállamok illetékes miniszterei rendszeresen egyeztetnének a felmerülő problémákra reagáló döntésekről. A brüsszeli Politico című lap tegnapi hírlevelében azt írta, az első tanácsülésre akár már március 3-án sor kerülhet.

A Politico birtokába jutott a tagállami belügy- és igazságügyi miniszterek Lille-ben megtartott informális találkozójának a vitaanyaga, amely tartalmazta az uniós külső határokon való fokozott átvilágításról szóló javaslatot, illetve a kibocsátó- és tranzitországokkal való együttműködés erősítését.

A lap szerint az utóbbi években egyre inkább jobbra tolódott az uniós migrációs politika, a hangsúly egyre inkább a határvédelemre helyeződik, nem a migránsok áthelyezésére. Az INSA közvélemény-kutató friss felmérése szerint egyébként a németek 60 százaléka, a lengyelek és a magyarok 67 százaléka úgy véli, jobban kellene védeni az unió külső határait.

Kapcsolódó írásaink