Külföld

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Amerikai különleges erők egy rajtaütés során végeztek az ISIS irányítójával, ugyanakkor nem valósznű, hogy a terrorszervezet hosszú ideig vezér nélkül marad

Egy rajtaütés során meghalt az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője Joe Biden amerikai elnök bejelentése szerint. Az amerikai védelmi tárca közlése szerint az akcióban nem esett el egy amerikai katona sem. Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi már a második vezetője az ISIS-nek, akivel végzett az amerikai hadsereg.

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét
Az ISIS vezérének likvidálása valószínűleg nem változtat a térség helyzetén
Fotó: AFP/Saleh Al-Obeidi

Az amerikai különleges erők végeztek az az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában – jelentette be Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtökön. „Fegyveres erőink rátermettségének és bátorságának köszönhetően eltávolítottuk a harctérről az Iszlám Állam vezetőjét. A műveletből minden amerikai visszatért” – állt az elnök közleményében.

John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője az elnök közleményét megelőzően számolt be róla, hogy jelentős terroristaellenes rajtaütést hajtottak végre az amerikai különleges erők Szíriában. Az akcióra csütörtökre virradóan a terroristák uralma alatt álló, északnyugat-szíriai Idlib tartományban, a török határ közelében lévő Atme városában került sor. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a rajtaütés során egyetlen katonát sem vesztettek el. Ugyanakkor egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő beszámolt arról, hogy az akcióban részt vevő egyik helikopter meghibásodott, ezért hátra kellett hagyniuk, és felrobbantották.

Amerikai illetékesek szerint a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival, köztük nőkkel és gyerekekkel is végzett. A helybeliek is arról számoltak be, hogy civil áldozatai is voltak a műveletnek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat azt közölte, hogy információik szerint legkevesebb kilenc ember halt meg, köztük három civil: egy nő és két gyerek. Egy helyben élő szíriai újságíró azonban 12 holttestet látott a megtámadott ház körül, és mint mondta, több is lehet romok alatt. A damaszkuszi központú szíriai polgári védelem 13 halálos áldozatról, köztük hat gyerekről tett jelentést.

Kurejsi Abu Bakr al-Bagdadi halála után vette át a terrorszervezet irányítását, miután elődjét is egy a mostanihoz hasonló rajtaütés során likvidálták az amerikai különleges erők 2019-ben. Kurjesi vezetésével az ISIS három évvel ezelőtti veresége óta a terroristák gerilla harcmodorra álltak át, pokolgépes támadásokat és rajtaütéseket hajtanak végre elsősorban a Közel-Keleten. A mostani rajtaütés ellenére valószínűleg nem sokáig marad vezető nélkül a terrorszervezet, és hamarosan átveszi Kurjesi helyét az ISIS valamelyik alacsonyabb rangú parancsnoka.

Jazidita újságíró nyilatkozott lapunknak Al-Kurejsiről

A csütörtökön bejelentett hírt, miszerint Abu Ibráhim al-Kurejsivel, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjével amerikai katonák végeztek Szíriában, örömmel fogadták az Európában élő jazidita közösségekben. Hayri Demir, az EzidiPress németországi jazidita hírportál főszerkesztője a hírre lapunknak úgy reagált, közössége nagy megkönnyebbüléssel és elégedettséggel fogadta egy olyan terrorszervezet vezetőjének a halálát, amely annyi szenvedést hozott népére.

Al-Kurejsi halálát igazságszolgáltatásnak érzi a jazidita közösség, tagjainak erre a népirtást követően hét évet kellett várniuk. Sajnos még sok terrorista tevékenykedik a térségben, és ezek kiiktatásának feladata legfőképpen a NATO-csapatokra hárul, mondta lapunknak Hayri Demir.

Kapcsolódó írásaink