Külföld

Kéz a kézben Moszkva és Peking

Az európai biztonsági helyzet is napirenden lesz Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin mai találkozóján

Pekingen a világ szeme, és nem csak az olimpia miatt: a Nyugattal folytatott viták árnyékában folyamatosan erősödik a kínai–orosz viszony, Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping ismét találkozik. Az orosz elnök hangsúlyozta, ez nem irányul senki ellen.

Kéz a kézben Moszkva és Peking
Hszi Csin-ping kínai elnököt korábban a Szent András apostoli renddel is kitüntette Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában
Fotó: AFP/Sergey Guneev

A ma kezdődő pekingi téli olimpia apropóján négyszáz nap után először találkozik személyesen külföldi partnereivel Hszi Csin-ping kínai elnök – mutatott rá a CNN. Kiemelt figyelmet kap, hogy a megnyitó napján Hszi kétoldalú megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A koronavírus-járvány elleni kínai intézkedések miatt Putyin és Hszi sem találkozott személyesen több mint két éve.

Az amerikai hírcsatorna megfogalmazása szerint a találkozó újabb mérföldkő lesz az egyre szorosabb kínai–orosz együttműködésben. Miközben a Nyugattal mindkét ország viszonya romlik. Peking és Moszkva a kereskedelem, a technológia és a hadgyakorlatok összehangolása terén is egyre fokozza az együttműködését. Tavaly decemberi videókonferenciájukon Hszi úgy fogalmazott, Oroszország és Kína fokozza a koordinációt a nemzetközi ügyekben, és elutasítja az egyoldalú nyugati lépéseket, valamint a hidegháborús mentalitást.

Peking Moszkva mellé állt az Ukrajnát érintő konfliktusban is, Vang Ji külügyminiszter ugyanis nemrég arra figyelmeztette amerikai partnerét, Antony Blinkent, hogy tiszteletben kell tartani Oroszország jogos biztonsági aggályait. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kína a hét elején Oroszország mellett szavazott, elutasítva egy újabb ülés összehívását az ukrán határhoz közeli orosz csapatösszevonások ügyében. Moszkva az ülés összehívására vonatkozó amerikai javaslatot egyébként is felesleges hisztériakeltésnek nevezte.

A Kreml múlt heti közleménye szerint a pekingi megbeszélés központi témája lesz az európai biztonsági helyzet és azok a követelések, amelyeket Moszkva intézett a Nyugathoz. Megvitatják továbbá a kínai–orosz partnerség helyzetét a kereskedelem, a gazdaság, az energia, a pénzügyek, a befektetések, a kultúra és a tudomány terén is.

Putyin látogatása előtt interjút adott a China Media Groupnak, hangsúlyozva, hogy Hszivel régóta ismerik egymást, politikusokként pedig hasonló nézeteket vallanak a világ problémáiról. Mint mondta, a kínai–orosz viszony ideológiamentesen épül, nem irányul senki ellen. A kínai állami hírügynökség, a Hszinhua véleménycikket is közölt az orosz elnöktől a kétoldalú együttműködés és az olimpia témájában.

Az orosz–kínai közeledés nem kerülte el Andrzej Duda lengyel elnök figyelmét sem, aki szintén részt vesz pekingi olimpia megnyitóján. Hszivel is találkozni fog, hivatalának közleménye szerint meg akar ismertetni a kínai elnökkel egy, az orosztól eltérő perspektívát is az ukrajnai helyzetről.

Kapcsolódó írásaink