Külföld

Tudatosan torzít a nyugati sajtó Magyarországról

A Nyílt Társadalom Alapítvány volt igazgatója bevallotta, elfogult beszámolókkal vezetik félre a hazánkról tudósító külföldi újságírókat

Elismerte a Nyílt Társadalom Alapítvány volt igazgatója, hogy a Magyarország és Lengyelország ellen szervezett lejárató kampányban alapítványa is részt vett. A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint külföldi újságíróknak tudatosan torz információkat adnak át országunk közéletéről.

Tudatosan torzít a nyugati sajtó Magyarországról
A milliárdos által támogatott alapítvány torz képet fest hazánkról
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Soros György alapítványainak alkalmazottai is tisztában vannak azzal, hogy a konzervatív magyar kormány elleni tisztességtelen lejárató kampány részesei, derült ki a Magyar Nemzetnek eljuttatott és a napokban kiszivárgott dokumentumokból. Ezek között található az a videófelvétel is, amelyben a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) egyik korábbi igazgatója Andrej Nosko arról beszél, hogy Lengyelországról és hazánkról a külföldi média legtöbbször csak az ellenzéki beállítottságú belföldi sajtótermékeken keresztül informálódik, majd adják ezt tovább kibocsátó országaikba tényként.

A szlovák származású politológus, aki a CEU-n doktorált 2018-ban, a lap közlése szerint az OSF igazgatójaként, majd a divízió vezetőjeként tevékenykedett, és évi tízmillió dolláros költségvetésből gazdálkodhatott. A volt Soros-alapítványi igazgató egy Skype-interjúban arról beszélt, hogy a legtöbb nyugati fősodratú média egy kalap alá veszi Magyarországot és Lengyelországot, miközben a két országnak nagyon eltérő a közéleti és gazdasági háttere. Ezt Nosko azzal magyarázza, hogy az európai média színvonala nagyot zuhant, és a külföldi tudósítók száma, akik objektíven tudnának tájékozódni egyes régiókban, szintén jelentősen csökkent. Ezért a sok bírálat, ami ezen országokat érinti, gyakran valós érvek nélkül hangzik el.

Nosko arról is beszélt, hogy amikor az OSF-nél dolgozott, és a külföldi sajtó kért tőlük magyar vagy lengyel újságíróval összeköttetést, kollégái legtöbbször saját ideológiai meggyőződésüknek megfelelő újságírót ajánlottak. Bevallotta, hogy sokszor maga is így cselekedett, tehát a külföldi közvélemény torzított képet kapott ezen országok történéseiről. Arról is beszélt, a magyar nyelv nehézsége miatt az itt állomásozó külföldi tudósítók is általában baráti forrásaikra kénytelenek hagyatkozni.

Az OSF volt igazgatója saját bevallása szerint tisztában volt azzal, hogy ezek a hazai másodlagos források torzítva adják át a belpolitikai történések értelmezését, többek között a magyar kormány legitimitását érintő híreket. Andrej Nosko szerint például a külföldi tudósítók azzal sincsenek tisztában, hogy a magyar kormány mennyire népszerű a polgárok köré­ben, és ehelyett azt állítják, hogy csak a szabadságjogok megkurtításával képes magát fenntartani, számol be a Magyar Nemzet tényfeltáró tudósítása.

Kapcsolódó írásaink