Külföld

A Soros-hálózat ötletbörzéje Márki-Zaynak

A külföldi nyomásgyakorlásban bíznak

A CEU a Soros-hálózat különböző NGO-i által publikált jelentésekhez képest újdonságot felmutató beszélgetést tartott hazánkról Márki-Zay Péter részvételével. A baloldalt egyértelműen arra biztatták, Brüsszelből kérjen segítséget.

A magyar jogállamiság és alkotmányosság jövőjéről tartott online panelbeszélgetést szerda délután a Soros-egyetem, a CEU Demokrácia Intézete. A véleményeket tekintve nem volt túl nagy a sokszínűség, ugyanis a magyar kormány régi kritikusa, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza, Sajó András, a CEU kutatója, Michal Simecka, az Európai Parlament balliberális alelnöke, valamint Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt beszélgetett a korábban a 444.hu portálon publikáló Benjamin Novak moderálásával.

Scheppele azzal vádolta a kormányt, hogy a törvények fölé helyezi magát. Majd arról kezdett hosszú fejtegetésbe, miképpen volna győzelme esetén a baloldalnak lehetősége arra, hogy sima többséggel módosítson kétharmados törvényeket. Az amerikai alkotmányjogász arra biztatta a baloldalt, hogy hozzon létre alternatív, párhuzamos alkotmánybíróságot, valamint támaszkodjon az európai jogra. Szavai szerint bízik abban is, hogy az Európai Unió a kondicionalitási rendelettel gyakorolhat nyomást Magyarországra.

Simecka óvatosságra intett a kétharmados törvények sima többséggel való módosításáról szóló ötletelés kapcsán, azonban ő is kívülről várná a megoldást. Mint mondta, baloldali győzelem esetén aktívan kérhetnék az EU bíróságának fellépését annak érdekében, hogy megváltoztassák a kiszemelt törvényeket.

Márki-Zay Péter kifejtette, hogy szerinte a kétharmados törvények rendszere és az Alaptörvény lehetővé teszi, hogy baloldali győzelem esetén is lényegében a Fidesz maradjon hatalmon, korlátozva az új kormány mozgásterét, sőt, szerinte akár vissza is térhet a jobboldal és „puccsal” kormányt válthat. A miniszterelnök-jelölt nem rejtette véka alá, hogy a baloldal alkotmánytervezetén dolgozó csapat még nem járt eredménnyel, és komolyak a nézetkülönbségek. Szerinte minimalista alkotmány kell, ami a fékekre és ellensúlyokra összpontosít. A 13. havi nyugdíjat, a 25 éven aluliak szja-mentességét és más jelentős intézkedéseket egyébként azzal söpört félre, hogy azok szerinte csak a választásnak szólnak.

Kapcsolódó írásaink