Külföld

Orbán Viktorról vesz példát Olaf Scholz

Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy hamarosan találkozni készül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában.

Orbán Viktorról vesz példát Olaf Scholz
Olaf Scholz német kancellár
Fotó: MICHAEL SOHN / AFP

Scholz a ZDF német közszolgálati televízió szerda esti műsorában közölte, hogy moszkvai látogatása tervbe van véve és „nemsokára meg is valósul”, ugyanakkor pontos időpontot nem említett.

„Hamarosan beszélek Putyinnal Moszkvában a szükséges ügyekről. Össze kell hangolni az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos politikát” - fogalmazott Scholz, hozzátéve, hogy látogatása részleteit a megfelelő időben közzé fogják tenni.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Moszkvában. Látogatásnak köszönhetően egymilliárd köbméterrel több lesz az éves garantált orosz gáz Magyarországon. Mindez elősegíti azt, hogy a magyar családok a nyugat-európai országokkal szemben, továbbra is élvezhessék a rezsicsökkentés előnyeit. Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés - hangsúlyozta a kormányfő.

A német kancellárt február 7-én fogadja Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban, hogy megvitassák az Oroszország és Ukrajna között kiéleződött feszültséget.

Scholz újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem fog Pekingbe utazni a pénteken kezdődő téli olimpiára. A német kancellár hetekig nem válaszolt egyértelműen a részvételét firtató kérdésekre, miközben több nyugati ország is csatlakozott a pekingi sporteseménysorozat amerikai kezdeményezésű diplomáciai bojkottjához emberi jogi aggályokra hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés

ĀNyugat-Európa többi országában a gáz és az áram ára a két-háromszorosára nőtt az elmúlt időszakban - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök + VIDEÓK

Egymilliárd köbméterrel több gázt kaphatunk

ĀA magyar kormányfő moszkvai látogatása békemisszió is - Századvég Alapítvány: Orbán Viktor moszkvai útja a párbeszédet és a fenntartható rezsicsökkentést szolgálja - Szijjártó: A magyar kormány célja a párbeszéd erősítése Kelet és Nyugat között + VIDEÓ