Külföld

Energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden Moszkvában

A magyar érdekek szempontjából fontos, alapvetően energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden kedden Moszkvában - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárca közleménye szerint.

Energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden Moszkvában
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök ismételten találkozik kedden
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Egyebek mellett tárgyalni fognak a magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás esetleges kibővítéséről, ugyanis a jelenlegi helyzetben minél szélesebb körű egy ilyen szerződés, annál jobban jár egy ország.

Orbán Viktor ma Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a tárgyalások egyik sarokpontja a tavaly megkötött, 10+5 évre szóló hosszú távú gázszerződés kibővítése lesz.

A tervek szerint a miniszterelnök a gázszerződés évente 1 milliárd köbméterrel történő növelését fogja kérni az orosz államfőtől, írta keddi Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs államtitkár.

A gázszerződés eredetileg évente 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlásáról szólt, amelyből 3,5 milliárd köbméter Szerbia, 1 milliárd pedig Ausztria felől érkezik. A kormány a magyarországi földgázfogyasztás fennmaradó részét a piacról tervezte beszerezni, többek között a horvátországi LNG-terminálon előzetesen lekötött kapacitások terhére.

Az eredetileg szerződött mennyiség a lakosság éves földgázigényét hosszú távon is teljes mértékben fedezi, emlékeztet Orbán Balázs, hozzátéve: az európai energiaválságfelülírta a terveket. A nyugat európai spotpiacokon óriási drágulás ment végbe elsősorban azért, mert Ázsia lefölözte az ide irányuló LNG-szállítmányokat. Ez természetesen a magyar beszerzési lehetőségeket is szűkíti.

A tervezett 1 milliárd köbméteres kapacitásbővítéssel a magyar földgázfelhasználás négyötöde hosszú távon is biztosított lesz, ahogy a 2013-ban visszavásárolt stratégiai földgáztározók megfelelő töltöttsége is.

„A moszkvai tárgyalásokat megelőzően Orbán Viktor egyeztetett az uniós országokkal, tegnap pedig a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel is, akivel egyetértettek abban, hogy az ukrán–orosz határon kialakult helyzetet a viták párbeszéd útján történő megoldásával lehet kezelni” - mutatott rá Orbán Balázs.

Objektum doboz

Téma lesz továbbá a paksi bővítés, minthogy öt-hat rendkívül fontos engedélykérelem már az Országos Atomenergia Hivatal előtt van, és pozitív elbírálás esetén a beruházást tavasszal át lehet léptetni a létesítési fázisba - közölte Szijjártó Péter oroszországi élő bejelentkezésében.

Hozzátette: szó lesz még élelmiszeripari és űripari kérdésekről, valamint a légiközlekedési és vasúti szállítási együttműködésről is.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor magyar idő szerint délben kezdődő tárgyalásával párhuzamosan Szijjártó Péter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyal nagyjából egy hónappal az utolsó ilyen alkalmat követően.

„Túl sok minden történt ez alatt az egy hónap alatt is. Komoly biztonsági kihívásokkal néz szembe Európa, ha a Kelet és Nyugat közötti vitát nem tudjuk kulturáltan, a kölcsönös tiszteletre alapítva, párbeszéd alapján elrendezni” - jelentette ki Szijjártó Péter a tárca közleménye szerint.

A miniszter arról is beszélt, hogy tizenkettedik alkalommal találkozik kedden Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a jelenlegi kiélezett európai helyzet miatt ez lesz a felek eddigi legfontosabb egyeztetése.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy noha rendszeres a konzultáció a két ország vezetője között, ennyire kiélezett helyzetben még nem került sor csúcstalálkozóra, ezért a holnapi tárgyalásoknak az eddigieknél is nagyobb jelentősége lehet.

A találkozó fontosságát egyrészt az adja, hogy a történelmi tapasztalatok szerint amikor Kelet és Nyugat konfliktusba kerül, azon Közép-Európa mindig rajta veszít. Ezért Magyarországnak nemzetbiztonsági és stratégiai érdeke a helyzet diplomáciai rendezése. „Fontos a párbeszéd, mi ezért jöttünk” - emelte ki a külügyminiszter.

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök már egyeztetett az Európai Unió soros elnökségét betöltő Emmanuel Macron francia államfővel, illetve még este telefonon beszél Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

A találkozó jelentőségének másik oka, hogy a tavalyi volt a legsikeresebb év a magyar-orosz kétoldalú együttműködés szempontjából. Szijjártó Péter kiemelte: „megvannak idénre is azok a tervek, amelyek megvalósulása esetén a magyar emberek ismét sokat profitálhatnak abból, hogy Magyarország olyan külpolitikát folytat, amely tiszteletben tartja a szövetségesi kötelezettségeket, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatok sikerére is komoly hangsúlyt helyez, például Oroszország vonatkozásában is”.

Kapcsolódó írásaink