Külföld

Nő a menedékkérők száma Európában

Az uniót fel kell készíteni az újabb menekülthullámra a V4-ek szerint

A belga bevándorlásügyi bíróság megakadályozta egy olyan marokkói férfi kitoloncolását, aki korábban szélsőséges nézetei miatt börtönben is ült, és a hírszerzés szerint veszélyes a társadalomra. Az elmúlt időszakban egyébként megugrott az Európába érkezők száma, és nincs kizárva egy újabb migrációs válság sem.

Nő a menedékkérők száma Európában
Egyre többen akarnak menedéket kapni Európában
Fotó: AFP/Hans Lucas/Virginie Nguyen

Az Európai Unió tagországaiban benyújtott menedékjog iránti kérelmek száma kimagasló volt tavaly novemberben az előző öt év azonos időszakában mért adataihoz képest – derül ki az EU Menekültügyi Ügynökségének (EUAA) adataiból. A szervezet tájékoztatása szerint 2021 novemberében 71 400-an folyamodtak nemzetközi védelemért az unióban, kilenc százalékkal többen, mint tavaly októberben.

A belga bevándorlásügyi bíróság megakadályozta egy gyűlöletbeszédet terjesztő muszlim férfi kitoloncolását – közölte a The Brussels Times című lap. Abdallah Ouahbourt a belga hírszerző szolgálat és az állambiztonsági hivatal egy­aránt gyűlöletpropagandistának minősítette, kiemelve, hogy a férfi súlyos veszélyt jelent a tár-sadalomra.

Sammy Mahdi menekültügyi államtitkár júniusban úgy döntött, hogy a marokkói állampolgárságú, de Belgiumban született Ouahbournak távoznia kell az országból. A Bevándorlási Viták Tanácsa viszont úgy ítélte meg, hogy a hírszerzés jelentései Ouahbourról „nem képeznek szilárd alapot” ahhoz, hogy kiutasítsák. Erre reagálva Sammy Mahdi a Twitteren azt írta, nem adja fel a küzdelmet.

A The Brussels Times felidézte, hogy Ouahbour egy marokkói dzsihadista csoport vezéralakja, amely csoportnak vélhetően köze volt a 2003-ban és 2004-ben elkövetett casablancai és madridi terrortámadásokhoz, amelyekben mintegy kétszázötven ember vesztette életét. A férfi börtönben is ült, és soha nem határolódott el az iszlamizmustól.

Közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy az orosz–ukrán konfliktus további eszkalálódása a fehérorosz migrációs válsághoz hasonló tömeges migránsáradatot indíthat el Ukrajnából. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselői szerint egy olyan uniós menekültügyi rendszer kiépítésére van szükség, amely képes megbirkózni a külső határokra nehezedő állandó migrációs nyomással.

Kapcsolódó írásaink