Külföld

Moszkva nem elégedett a válaszokkal

Oroszország folytatni akarja a tárgyalásokat a NATO-val és az Egyesült Államokkal, ugyanis a Kreml szerint nem vették figyelembe legfontosabb szempontjait

Megkapta az Egyesült Államok válaszát Oroszország a biztonsági garanciákra vonatkozólag, Moszkva azonban nem elégedett. Az Egyesült Államok elnöke továbbra is hangoztatja, kész határozottan reagálni egy Ukrajna elleni támadás esetén. A feszültség csökkentésének érdekében Emmanuel Macron tárgyalt az orosz elnökkel.

Moszkva nem elégedett a válaszokkal
Ukrajnának nem érdeke a pánikkeltés és a konfliktus fokozása
Fotó: AFP/EyePress News

A NATO-val és az Egyesült Államokkal az Oroszország által követelt biztonsági garanciákról folytatott tárgyalások nem zárultak le – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a Kreml megkapta az Egyesült Államok válaszát az orosz biztonságigarancia-kérésre.

Lavrov közölte, Moszkva azzal a hivatalos kéréssel fordul majd a Nyugathoz, hogy fejtse ki, miként kívánja teljesíteni a biztonság oszthatatlanságából fakadó kötelezettségvállalásait. A délkelet-ukrajnai szakadár „köztársaságok” Moszkva általi lehetséges elismeréséről azt mondta, ezt a kérdést azzal összefüggésben kell vizsgálni, hogy rákényszeríti-e a Nyugat Kijevet az ukrajnai válság rendezésének alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtására. „Oroszország részéről nem lesz háború, de nem zárom ki, hogy valaki katonai lépéseket akar kiprovokálni” – mondta. Hozzátette, az ukrán oldalon Kijev rengeteg fegyveres felett nem gyakorol ellenőrzést.

„Az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát” – erősítette meg Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésükön. A Fehér Ház közleménye szerint Biden hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Zelenszkij erről Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: „Megbeszéltük a közelmúltbeli diplomáciai erőfeszítéseket a deeszkaláció érdekében, és megállapodtunk a jövőre vonatkozó közös lépésekről.”

A CNN amerikai hírcsatorna forrásai szerint az ukrán elnök arra kérte Joe Bident, hogy ne keltsen pánikot üzeneteivel. A Fehér Ház reakciója szerint azonban a CNN valótlanságokat állított a megbeszélésről.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki telefonbeszélgetésük során egyetértettek abban, hogy szükség van az Ukrajna körül kialakult feszültség enyhítésére. A két elnök egyetértett abban is, hogy Párizs és Moszkva folytatja a normandiai formátumú diplomáciai párbeszédet a feszültség enyhítése érdekében.

Putyin elnök kijelentette, hogy semmilyen támadó szándéka sincs, világosan kifejtette, hogy nem szeretne konfrontációt, folytatja a párbeszédet, és különösen fontosnak tartja a minszki megállapodás végrehajtásának folytatását. Ugyanakkor kifejtette, az Egyesült Államok és a NATO a válaszaiban nem vette figyelembe Oroszország alapvető fontosságú aggodalmait. Emmanuel Macron arra kérte az orosz elnököt, tartsa tiszteletben szomszédjai szuverenitását – állt a közleményben.

Bizonytalan a status quo

A kölcsönös vádaskodások és fenyegetések közepette a tárgyalások is egyre intenzívebbé válnak, a háborús hisztéria így remélhetőleg alaptalannak bizonyul – írta elemzésében Kosztur András, a XXI. Század intézet vezető kutatója. Kiemelte, hogy a mainstream nyugati média továbbra is a közelgő orosz invázióról ír, miközben Oroszország – sőt olykor Ukrajna is – cáfolja a támadási előkészületekről szóló híreket, ugyanakkor folytatódnak a tárgyalások, ami önmagában csökkenti a feszültséget.

Kosztur András szerint jövőre nézve azonban a konfliktus körüli jelenlegi felfokozott hangulat és a felek egymással szembeni fenyegetőzése komoly kockázatokat rejthet magában, amennyiben a tárgyalások zsákutcába kerülnek, és visszaáll a korábbi status quo, akkor egy újabb konfrontáció esetén a feleknek kevés komolyan vehető érvük maradna egymással szemben a katonai jellegűeken kívül.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink