Külföld

A felvidéki oktatás fejlesztése a kulcs

A magyaroknak a szülőföldjükön a helyük

A múlt héten közzétett szlovákiai népszámlálás eredményei szerint a lakosságnak mindössze 7,7 százaléka vallotta magát magyar ajkúnak, ami a harminc évvel ezelőtti adatokhoz képest 30 százalékos csökkenést jelent.

A Postoj szlovák hírportál felvidéki magyar politikusokat kérdezett ennek okai­ról. Bugár Béla, a Most-Híd párt volt elnöke szerint ez részben a vegyes házasságoknak köszönhető, de a szülők azon döntésének is, hogy szlovák tannyelvű iskolákba íratják gyermekeiket. Bugár szerint a folyamat lassítható, de megállítani nem lehet. Gyimesi György, az OĽaNO kormánypárt képviselője szerint a szlovákiai magyar pártok és a szlovák kormány elhanyagolták a magyar ajkú kisebbséget, amely az utolsó években csak a magyar kormány segítségére támaszkodhatott.

Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke a megoldást a minőségi oktatásban látja. Elmondta, az iskoláknak a magyar közösségből származó fiatalokat is arra kell motiválniuk, hogy Szlovákiában maradjanak. Időközben Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a felvidéki Nagysallón egy új iskolabusz program elindítását jelentette be. Elmondta, a program célja, hogy segítsék az alapiskolák biztonságos elérését, ezáltal megkönnyítsék az iskolaválasztást a felvidéki magyar szülők számára.

Kapcsolódó írásaink