Külföld

Szűkítené a menedékjogra jogosultak körét Varsó

Idén már több mint ezren érkeztek illegálisan a brit partokra, és az olasz Lampedusa szigetén is aggasztó a helyzet

Folyamatosan emelkedik az olasz és a brit partokra érkező migránsok száma, miközben a lengyel kormány szigorúbb menekültügyi intézkedéseket próbál kicsikarni az uniótól. A tervezett brüsszeli intézkedések nem elegendők a magyar kormány szerint.

Szűkítené a menedékjogra jogosultak körét Varsó
Állandó a járőrözés a lengyel–fehérorosz határon a migránsok miatt
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

Lengyelország meg akarja szerezni az unió jóváhagyását, hogy csak azok a Fehéroroszország felől érkező emberek adhassanak be menedékkérelmet, akik valamelyik  kijelölt átkelőhelyen lépték át a határt – írta egy európai bizottsági jelentésre hivatkozva az EUobserver hírportál. Varsó a bizottság decemberben bemutatott javaslatcsomagjához nyújtott be kiegészítéseket, amelynek célja a lengyel–fehérorosz határon kialakult migrációs vészhelyzet kezelése.
Az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rezsim tavaly migránsok tömegeit irányította a lengyel határra, válaszul a Minszkkel szemben bevezetett uniós szankciókra. Fehéroroszországban továbbra is több ezer migráns vár arra, hogy az unió területére jusson.

Az EUobserver birtokába jutott magyar állásfoglalás szerint a bizottság javaslatcsomagja nem segíti a migránsáradat megfékezését. A készülő szabályozás nyitva hagyja a jogi kiskapukat, nem tartalmaz hatékony intézkedéseket a szökések és a menedékjoggal való visszaélések megakadályozására, valamint nem oldja meg a kitoloncolásokkal kapcsolatos problémákat – áll a dokumentumban.

Az unió egyébként folytatná a líbiai parti őrség kiképzését annak ellenére, hogy több incidensre is fény derült. Az AP hírügynökség példaként hozott fel egy tavaly szeptemberi esetet, amikor feltartóztattak egy csónakot, és „túlzott fizikai erőt alkalmaztak” a fedélzeten tartózkodó húsz migránssal szemben. Az unió külügyi szolgálata közölte, ragaszkodnak a líbiai tengeri hatóságok kiképzéséhez, hogy fokozzák az embercsempészek elleni harcot és csökkentsék a halálozások számát a Földközi-tengeren.

A Líbiából kiinduló migráció egyik fő célpontjának számító Lampedusára az elmúlt időszakban annyi migráns érkezett, hogy elfogytak a koronavírustesztek. Nicola Molteni olasz belügyi államtitkár aggasztó és veszélyt jelző helyzetről beszélt, hangsúlyozva, hogy Lampedusára januárban már több mint kétezren érkeztek, kétszer annyian, mint tavaly az év első hónapjában.

Egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik az Egyesült Királyságra is, januárban eddig több mint ezer migráns érkezett Franciaország felől a brit partokra, ötször annyi, mint a tavalyi év első hónapjában összesen – közölte a BBC. Tavaly egész évben 28 400-an érkeztek az Egyesült Királyságba a La Manche csatornán keresztül, és ez a szám a kormány szerint idén elérheti a 65 ezret is.

Kapcsolódó írásaink