Külföld

Folytatódik az izraeli–iráni sakkjátszma

Már nem csak a Közel-Keleten feszül egymásnak Jeruzsálem és Teherán, egyre nagyobb a tét a küzdelemben

Az öböl menti országok szoríthatják ki Szíriából az iráni befolyást a következő években, ezt Izrael is kihasználná az örök riválisa elleni küzdelmében. Eközben egy újabb térségben is megjelent a két hatalom versengése, ami Európát is súlyosan érintheti.

Folytatódik az izraeli–iráni sakkjátszma
Súlyos következményei lennének, ha Izrael úgy döntene, csapást mér Iránra
Fotó: AFP/Aris Messinis

Idén nagyban csökkenhet Irán szíriai befolyása, mivel a polgárháborús ország egyre szorosabb kapcsolatokat szeretne kialakítani a szunnita öböl menti államokkal (Bahrein, Katar, Egyesült Arab Emírségek) izraeli diplomáciai források szerint. Irán már a háború kezdete óta támogatja a szíriai kormányerőket a szélsőségesekkel szemben, Izrael viszont azt hangoztatja, hogy ezzel a perzsa állam csak azt igyekszik elérni, hogy megerősítse jelenlétét a szíriai–izraeli határ közelében. Izrael emiatt rendszeresen mér légicsapásokat Szíriában fekvő célpontokra. Egy közvetlen izraeli légicsapás az iráni atomlétesítmények ellen azonban súlyos következményekkel járna, így nem valószínű, hogy erre sor kerül, annak ellenére, hogy izraeli politikusok rendszeresen felvetik ennek a lehetőségét.

Azonban a polgárháború miatt gazdaságilag ellehetetlenült Szíria az utóbbi hónapokban arra tett előkészületeket, hogy a tőkeerős szunnita öböl menti országokkal befektetésekről tárgyaljon. Ezt Jeruzsálem egy olyan lehetőségnek látja, amelynek segítségével csökkenhet Irán befolyása északi szomszédjánál, tekintve, hogy a kö-zelmúltban Izrael több öböl menti országgal is rendezte viszonyát az Ábrahám-egyezmények kere-tében.

Ugyanakkor az iráni vezetés sem tétlen, ezt jelzi a jemeni huszi lázadók által nemrég elkövetett dróntámadás az Egyesült Arab Emirátusok ellen. Szakértők szerint Irán a jemeni polgárháborút kihasználva igyekszik átrajzolni az Arab-félsziget viszonyait. Emlékeztetnek, korábban dróntámadás érte Szaúd-Arábiát is, amely a vezetője annak a katonai szövetségnek, amely a huszik ellen harcol Jemenben, és tagja az Egyesült Arab Emirátusok is.

Miközben a Közel-Keleten egyre inkább egymásnak feszül Teherán és Jeruzsálem, egy újabb térségben is megjelent a két fél versengése. Észak-Afrikában Marokkó is rendezte viszonyát tavaly a zsidó állammal, és egy védelmi együttműködés is elkezdődött a két ország között. Ez viszont aggodalom-mal tölti el a Marokkóval szomszédos Algériát, ugyanis a két országnak számos elfojtott konflik-tusa van. Egyes források szerint ezért Algéria és Irán között együttműködés formálódik. A két afrikai ország közötti fegyveres konflik-tus azonban beláthatatlan következményekkel járna Európá-ra is, leginkább a migráció tekin-tetében.

Kapcsolódó írásaink

Nukleáris sakkjátszma

ĀA megállapodás végső soron mindenkinek érdeke – Irán számára kulcsfontosságú lenne a szankciók feloldása és gazdaságának helyreállítása

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom